Jump to content

Covid-tech: divat lett az okosmaszkok tervezése

2021. 02. 25. 16:37

A Razer és a Binatone egyaránt a CES-en mutatták be, hogyan képzelik a járványhelyzet nélkülözhetetlen kiegészítőjének a jövőjét.

Az eddig főleg a gamereknek szánt termékeiről ismert szingapúri-amerikai Razer sokak számára meglepő innovációval állt elő. Bemutatták az általuk elképzelt, új ötletekkel felturbózott FFP2 maszkot.

Az átlátszó műanyagból készült, a vírus elleni védelmet segíti eszközt a tervezők aktív légcserével és autosterilizáló funkcióval látták el. A hozzá tartozó dokkoló pedig a belehelyezett eszközt a vezeték nélküli töltés közben UV-fénnyel sterilizálja.

A Project Hazel koncepció szerint a használat közbeni légcseréről a tölthető, állítható erősségű ventillátorok gondoskodnak. A szájrész két oldalán látható, kerek tokokban elhelyezett filterek pedig a fenntarthatóság jegyében cserélhetők lennének.

Különleges világítást is kapott a maszk. A kívül elhelyezett LED-ek a töltöttségi szintet jelzik, míg a belső LED-es fények különböző színekkel halványan világítanak, hogy sötétben is jól látható legyen a viselő arca és szája. A jobb minőségű és természetesebb hatású hangot beépített mikrofon, hangszóró és hangfeldolgozó algoritmus biztosítja.

A futurisztikus maszk széle körüli szilikon a légmentes zárásról gondoskodik, a kényelmes viselés érdekében pedig a többféle méretű eszköz fülre illeszkedő része állítható.

...és hangszóróként is használható

Nagyon úgy tűnik, hogy a maszkviselés még jó ideig az életünk része marad. Talán ez a gondolat inspirálta azokat a cégeket is, amelyek a többi között a kellemetlenségek csökkentését célzó fejlesztésekkel álltak elő az idei technológiai szakkiállításon. 

Ezek közé tartozik a hongkongi székhelyű Binatone is. Az 50 dolláros, mosható és lélegző anyagú maszkjukhoz Bluetooth-headset tartozik, amely lehetővé teszi, hogy viselője torzítás nélkül tudjon másokkal telefonon beszélgetni.

Maskfone vezeték nélküli fülhallgatója a fülre akasztható részhez van rögzítve. A működést és a hangerőt szabályozó gombok pedig a maszk alsó részén kaptak helyet.

A Siri- és Amazon-integráció miatt a zenelejátszás hangutasításokkal is vezérelhető. Az egy feltöltéssel 12 órán át működő és már online rendelhető eszközhöz cserélhető filtereket is be lehet szerezni - írja az iotzona.hu.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;iotzona.hu | Kép: pixabay.com)