Jump to content

A virtuális valóság is segít a gyermekek oltásánál

2022. 01. 03. 11:33

Az injekcióktól általában félnek a gyermekek, így a játékos technológia bármilyen oltás vagy orvosi vizsgálat esetén jól jöhet. Kanadában a koronavírus elleni vakcina az 5 és 11 év közötti korosztály számára is engedélyezett, és van, ahol újdonságként a VR-t is bevetik.

A kanadai Québec tartomány lavali oltóközpontjában alkalmazott, virtuális valóságon alapuló játékok egyrészt segítenek elterelni a kisebbek figyelmét az injekció beadásakor, másrészt csökkentik a szorongást. A helyszínen egyébként is mindent megtesznek a gyermekbarát környezet kialakításáért. A terápiás kutya, a léggömbök és a felfújható csúszda is ezt a célt szolgálja.

A VR-headsetek az eddigi tapasztalatok szerint képesek teljesen elfeledtetni a tűszúrást a gyerekekkel, akik így a végén azt mondják, hogy nem is éreztek semmit – osztotta meg tapasztalataikat Isabelle Parent, a Laval egészségügyi hatóság oltási igazgatója.

A montreali székhelyű Paperplane Therapeutics startup által kifejlesztett virtuálisvalóság-szemüveget eredetileg súlyos égési sérülésekkel vagy törésekkel küzdő, fájdalmasabb eljárásokon áteső betegeknek szánták.

Magyar fejlesztők is dolgoznak hasonló innováción. Immár a Bethesda Gyermekkórház égési és sebészeti osztályain is tesztelik a VR-szemüvegeket és az azokon található virtuális kalandjátékot. Amint arra Dr. Jean-Simon Fortin, a sürgősségi osztály orvosa, a Paperplane társalapítója és elnöke kiemelte, általában az oltás nem jár nagy fájdalommal, a problémát többnyire inkább a tűszúrástól való félelem jelenti - írja az iotzona.hu.

A figyelemelterelés viszont hatékony eszköz lehet ennek leküzdésére, különösen egy olyan magával ragadó élmény esetén, mint a virtuális valóság. Az egyik kapcsolódó játék keretében például egy kastély körül lebegő kristályokat és léggömböket kell elkapni. Ehhez a hátteret ragyogó kék ég és hófehér bárányfelhők szolgáltatják.

Dr. Fortin a sürgősségi frontvonalban gyakran látta, hogy milyen nehéz megnyugtatni a gyerekeket. A szakember szerint a VR-headset és más hasonló megoldások számos esetben – például égési sérülésnél, MRI-vizsgálatnál – is használható a szorongás és a fájdalom csökkentésére.

A Paperplane fejlesztése már korábban megkapta a Health Canada gyártási engedélyét. Az eszközt kétféle vizsgálat során is tesztelték a montreali Sainte-Justine kórházban. Mostanra pedig három oltóponton alkalmazzák Montreal térségében és környékén.

Kutatások szerint a figyelemelterelés jelentős szerepet játszat a különféle orvosi eljárásokhoz kapcsolódó fájdalom és szorongás csökkentésében – emelte ki Christine Chambers, a halifaxi Dalhousie Egyetem gyermekgyógyászati, pszichológiai és idegtudományi professzora. A virtuális valóság pedig más megoldások mellett jó módszert jelent mindehhez – tette hozzá.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)