Jump to content

A csodaméz, amely az egyik legagresszívabb tüdőbetegséget is legyőzheti

2022. 09. 14. 10:36

A kutatók nemrég egy kísérlettel bizonyították, hogy a manukaméz segíthet az egyik legagresszívabb és gyógyszerrezisztens tüdőfertőzés kezelésében.

A mézet az emberek már ősidők óta használják gyógyászati célokból, az utóbbi időben pedig már az orvostudomány is elkezdte felismerni az „édesség” jótékony hatásait. A kutatók nemrég például egy kísérlettel bizonyították, hogy a manuka méz segíthet az egyik legagresszívabb és gyógyszerrezisztens tüdőfertőzés kezelésében – olvasható a Science Alert cikkében.

A manukamézet a méhek az Ausztráliában, Új-Zélandon és Délkelet-Ázsiában honos fák nektárjából készítik. A virágok nektárjában gliceron található, amely mézzé alakítva lassan metilglioxállá változik. Ez a vegyület, amelynek antibakteriális jellemzői is vannak,más mézekben nincs jelen.

A méz az amikacin nevű antibiotikummal kombinálva hozzájárulhat a betegségek kezeléséhez – véli Victoria Nolan, az angliai Aston Egyetem munkatársa és a csapata a kísérletük után.

Nolan és kollégái szövettenyészetekben vizsgálták meg a méz különböző koncentrációinak hatásait. Kísérletük során tizenhat olyan pácienstől vettek mintát, akik vagy cisztás fibrózisban vagy hörgőtágulatban szenvedtek. Ezután manukamézzel kezelték őket. A kezelés után pedig újból mintát vettek a páciensektől. Az eredmények pedig azt mutatták, a manukához köthető kezelés elpusztította a baktériumokat.

A kísérletük alatt arra is rájöttek, hogy a tiszta méz sokkal hatékonyabb volt, mintha csak a metilglioxált használtak volna. Ez pedig azt sugallja, hogy a mézben egyéb értékes összetevők is vannak.

A csapat abban bízik, hogy rövidesen klinikai kísérletekben is tesztelhetik a módszerüket.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)