Jump to content

Ne adjon esélyt a bőrráknak! Rendkívül erős az UV-sugárzás a hétvégén

2023. 05. 24. 09:55

Egyik napról a másikra beköszöntött a nyár, ezzel együtt hirtelen megemelkedett az UVB-sugárzás is. Az Országos Meteorológia Szolgálat szombatra és vasárnapra UV-figyelmeztetést adott ki, ugyanis a napsugárzás olyan erős lehet, ami káros az egészségre.

Hirtelen köszöntött be a nyár: Keszthelyen, a Balaton-parton már pólóban sétáltak az emberek. Bár a hőmérséklet csak 20 Celsius-fok körül volt, az UV-sugárzás már így is erős.

„Az arcomat minden nap bekenem, leginkább 50 faktoros napvédővel, mert számomra nagyon fontos, hogy ott a bőröm védve legyen. Nem számítottunk arra mi sem, hogy ennyire jó idő lesz” – mondta Tóth Rebeka a Híradó stábjának.

Azok akik, nem készültek fényvédővel, már pénteken is könnyen leéghettek a napon. „Általában akkor szoktam (UV-védő krémet használni), amikor már nagyobb melegek vannak, és a tévében is hallani, hogy fontos, nehogy valami problémánk legyen belőle” – mondta Kovács Barbara.

Ideje elővenni a magas faktorszámú naptejeket, az Országos Meteorológiai szolgálat ugyanis szombatra és vasárnapra UV-figyelmeztetést adott ki.

Egyes időszakokban az egész ország területére jellemző lesz a 7-es érték feletti UVB-sugárzás, ami nagyon erős. A figyelmeztetésből kiderül, hogy a közép-dunántúli, a pesti, a dél-alföldi és az észak-alföldi régióban lesz a legerősebb a sugárzás szombaton.

Ilyen erős napsugárzás mellett a normál érzékenységű bőr 15–20 perc alatt leéghet. Ráadásul nyár elején még az emberek többségének felkészületlen, világos a bőre, így még nagyobb az esély arra, hogy károsodik. Ez teljes testet érintő gyulladást, vagy akár daganatos betegséget is okozhat.

Az elmúlt évtizedben drámaian megugrott melanomával diagnosztizáltak száma, ami a 25–30 éves nők körében a vezető halálok Magyarországon.

„Ez egy hatás és természetesen a bőrünk emlékezni fog erre a napégésre, olyan DNS szintű károsodások történnek, amelyek aztán később tudnak esetleg daganat formájában megjelenni. Amellett, hogy egy szisztémás gyulladás alakul ki, tehát a szervezetünk minden sejtje tudja, hogy itt most baj van, és ezek a sejtek esetleg később ‘megbolondulnak’. Abból is tud daganat kiindulni” – magyarázta Wikonkál Norbert bőrgyógyász szakorvos, a Honvédkórház főigazgatója.

A szakemberek azt javasolják, hogy hétvégén – 11 és 15 óra között – mindenki kerülje a napozást.

Célszerű a vállat eltakaró pólót, sapkát vagy kalapot viselni, a fényvédő krém használata pedig elengedhetetlen.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)