Jump to content

Öt nagyszerű tipp, ha kutyás kirándulást tervez

2023. 06. 12. 12:49

A jó idő beköszöntével mindenki a szabad levegőn töltődik, a hétvégi kirándulásokat szervezi. Akinek van kutyusa, az természetesen kedvencével indulna útnak.

Kirándulástippek.hu oldal rutinos kutyás túrázók segítségével öt olyan dologra hívja fel a figyelmet, amire mindenképp érdemes odafigyelni kutyás kirándulások alkalmával

Ne kiránduljon néhány hónapos kutyával!

Lehet, hogy ön is megtapasztalta már mennyi energia lakozik egy kölyökkutyában: rágnak, zúznak, tombolnak, majd a következő pillanatban horkolva zuhannak be az ágyukba. Kiskutyákkal túrázni nem ajánlott, ugyanis csontjaik és ízületeik ilyenkor még fejlődésben vannak, így a túlzott mértékű mozgás hosszú távon ortopédiai problémákat okozhat. A kistestű kutyáknál érdemes 10–12 hónapos korukig várni a nagyobb kirándulásokkal, míg a nagyobb kutyák lassabban érnek, így velük 18–24 hónapos koruk előtt nem érdemes messzebb indulni – írják az oldalon. 

Ne várjon addig, amikor már késő visszafordulni!

Sokan csak akkor indulnak el visszafelé, amikor a négylábú már láthatóan nagyon fáradt: lóg a nyelve, már nem fut hanem inkább csak cammog a gazdája után. Amennyiben a kutyája egyszer csak lehuppan az út közepén és nem hajlandó tovább menni, az ön feladata lesz őt visszacipelni a kiindulópontra. Érdemes inkább egy korábbi ponton visszafordulni és apránként kísérletezni, hogy a kutya számára hány kilométer a komfortos.

Ügyeljen arra, hogy kutyája eleget igyon

Alapvetően azt gondolnánk, hogy a kutya is akkor iszik, amikor szükségét érzi és iszik is eleget ahhoz, hogy oltsa a szomját. Sajnos ez nem mindig igaz: a kutyák sokszor nem isznak vizet ha valamilyen stresszt élnek át, legyen az jó vagy rossz.

Lehet, hogy a kutyus az alábbiak miatt nem iszik eleget egy túrázás alkalmával:

  • túl sok inger éri őt,
  • valami folyamatosan elvonja a figyelmét,
  • túlságosan fáradt,
  • túlságosan feszült,
  • fájdalmai vannak vagy valamilyen kellemetlenséget érzékel.

Figyeljen oda a kullancsok elleni védelemre!

A túrázás során nemcsak ön, hanem a kutyája is ki van téve a kullancsveszélynek. Az enyhe teleknek köszönhetően a vérszívók már február környékén megjelennek, emberre és állatra is veszélyes, komoly betegségeket hordozva.

Legyen terve vészhelyzet esetére

Sajnos a legrosszabb forgatókönyv bárkivel megtörténhet: a kutyus megsérül és nem tud járni. Egy kistestű kutya cipelése is hatalmas kihívást jelenthet egy hosszabb túra során, a nagyobb kutyáké pedig sokszor még akkor is embert próbáló feladat, ha többen vannak, akik felváltva tudják őt vinni.

Léteznek már nejlonból készült mentőhámok, amelyek kis helyen is elférnek. Ezzel magunkra tudjuk csatolni a sérült kutyát, így a súly jobban eloszlik, és könnyebb hordozást biztosít.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;biokalauz.co.hu;egeszsegmozaik.co.chu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)