Jump to content

Egészség és klíma: több bajra gyógyír, mint gondolnánk

2023. 11. 25. 17:07

Manapság már nem csupán a nagy melegben, hanem egész évben kulcsfontosságú az otthoni légkondicionálás, ám kevesen tudják, hogy a berendezés használata nem csak a komfort-érzetünket emeli, de akár az egészségi állapotunkon is javíthat.

 
 
Manapság már nem csupán a nagy melegben, hanem egész évben kulcsfontosságú az otthoni légkondicionálás, ám kevesen tudják, hogy a berendezés használata nem csak a komfort-érzetünket emeli, de akár az egészségi állapotunkon is javíthat.

A légkondicionáló a benti levegőt forgatja és hűti, így jótékony hatással lehet azokra az emberekre, akik erősen szenvednek az allergiától. A klíma ugyanis megakadályozza a kültéri allergének, mint például a pollenek bejutását a helyiségbe. Emellett a szerkezet pollenszűrője képes megszűrni a helyiségben lévő levegőt is” – mondta Szegedi Máté, Tadiran Airow 3 légtisztító szakértő.

A leggyakoribb beltéri allergének közé tartoznak a poratkák, az állatszőr és a penész, melyek komoly allergiás tüneteket, légúti panaszokat okozhatnak az érintetteknek. Ezek különösen az idősekre és a kisgyermekekre veszélyesek.

A rossz levegőminőség, a magas páratartalom és a szennyeződések, tovább súlyosbíthatják ezeket az allergiás tüneteket. Ennek következtében az allergiával élők számára nagyon fontos a megfelelő klíma kiválasztása és telepítése, mert segíthet az allergiájuk kezelésében.

A légminőség optimalizálására léteznek már speciális berendezések is, melyek tartalmaznak akár páratartalom szabályozót, Cold plasma szűrőt, UV szűrőt, melyek segítségével könnyedén beállíthatjuk a levegő kívánt értékeit. Ilyen tulajdonságokkal rendelkezik a Gree Smart R inverter klíma szettje is. A Magyarországon egyedülálló modell például nem csak kimutatja, de csökkenti is a téli magas páratartalmat” – árulta el a Tadiran Airow 3 légtisztító szakértője.

Az idősekre is vigyáz a klíma

Az idősebbeknél fokozottan gyakoriak a légzőszervi betegségek, például asztma vagy COPD. A légkondicionáló és a légtisztító modul alkalmazása révén javulhat a levegő minősége, ezáltal javítva az idős emberek általános egészségi állapotát, akik különösen érzékenyek a rossz levegőminőség okozta kockázatokra. Az éghajlatváltozás következtében az idősek, valamint a kisgyermekek számára  – akik amúgy is érzékenyen reagálni az időjárási frontokra – a nyári hónapokban szélsőséges hőmérsékleti viszonyok is kihívást jelenthetnek, például hőhullámok vagy hideghullámok formájában.

Az ilyen körülmények megterhelhetik a szervezet hőszabályozási képességét, és különösen veszélyeztetetté tehetik az idősebb korosztályt és azokat, akiknek már vannak meglévő egészségügyi problémáik. Mivel a klímák hatékonyan képesek szabályozni a beltéri hőmérsékletet és levegőminőséget, csökkentve a poratkák és penészszaporodás esélyét, használatuk rengeteg panasznak gátat szabhat.

Asztmás és egyéb légúti panaszok, horkolás ellen pedig tökéletes választás lehet a klímába építhető Tadiran Airow 3 légtisztító modul. Remek kiegészítő megoldás jelent a klímánk mellé, hiszen hidrogén-peroxid alapú légtisztító technológiája révén megelőzi a penészgomba-képződést, míg a vírusokat és a baktériumokat a lehető legnagyobb hatékonysággal pusztítja el ”– árulta el Szegedi Máté.

A kockázatok mérséklése érdekében érdemes megfelelő klímaberendezést beszerezni, így is segítve az időseket, valamint a kisgyermekes családokat abban, hogy biztonságban és egészségben élhessenek az éghajlatváltozás kihívásai ellenére.

Ne legyen túl nagy a hőmérséklet-különbség!

Nagyon fontos, hogy a klímát megfelelően karbantartsuk. Tisztítsuk rendszeresen, különösen a pollenszűrőt, hogy hatékonyan működjön! Emellett ne felejtsük el rendszeresen szellőztetni a helyiségeket, és ellenőrizzük a klíma levegőszűrőjét is.

Az ideális benti hőmérséklet 23-27˚C között alakul, de a legnagyobb forróságban sem ajánlott az 5-7˚C-nál nagyobb különbség a kinti és benti hőmérséklet között. Mint már említettük, az időseknél és a kisgyermekeknél hasonló érzékenység figyelhető meg a hőmérsékletváltozásokra, így náluk fokozottan szükséges figyelni a megfelelő értékekre.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)