Jump to content

Varázslat az őszi túra, ne is rontsuk el semmivel!

2024. 10. 17. 10:33

Amit beviszünk az erdőbe, azt hozzuk is ki, de arra is figyeljünk, hogy tartsuk tiszteletben a vadállatok életterét, és ne térjünk le a jelzett túraútvonalakról, hogy ne zavarjuk meg az állatokat – figyelmeztet Nagy Sándor, a Túravezető Oktatók Sportegyesületének elnöke. A szakember a hirado.hu-val azt is megosztotta többek között, hogy a túracipő vagy túrabakancs elengedhetetlen, mert a sportcipők kevésbé biztosítanak megfelelő tapadást a csúszós erdei talajon.

Sokan az őszi erdő színeit és hangulatát tartják a legvonzóbbnak. A túravezető szerint az őszi hűvösebb időjárás különösen vonzóvá teszi a természetjárást a nyári forróság után. „Az őszi erdő színes tarkasága, a hűvösebb hajnalok és a szarvasbőgés időszaka mind-mind olyan különlegességek, amelyeket nem találunk meg más évszakokban” – mondta Nagy Sándor.

Az ősz a gombászok paradicsoma is, hiszen a több csapadék kedvez a gombák megjelenésének. Azonban fontos, hogy mindig érdemes szakemberrel bevizsgáltatni a gyűjtött gombákat, hiszen például a gyilkos galóca mérgező hatása életveszélyes lehet.

Hogyan készüljünk fel?

Ősszel a hőmérséklet változékonyabb lehet, különösen a hegyvidéki túrákon tapasztalhatjuk ezt, ezért Nagy Sándor azt javasolja, hogy mindig vigyünk magunkkal extra réteget, például egy polárt vagy széldzsekit. A megfelelő lábbeli is kulcsfontosságú, hiszen az őszi esők miatt a talaj csúszósabbá válhat. „A túracipő vagy túrabakancs elengedhetetlen, mert a sportcipők kevésbé biztosítanak megfelelő tapadást a csúszós erdei talajon” – tanácsolja.

Emellett fontos, hogy mindig legyen nálunk esővédő felszerelés, elsősegélycsomag és megfelelő mennyiségű víz, hiszen az őszi időszakban is fontos a megfelelő folyadékpótlás.

A legszebb túraútvonalak

A túravezető több útvonalat is ajánlott, amelyek különösen lenyűgözőek az őszi időszakban. A Visegrádi-hegységben található Lukács-árok például a lehullott falevelek miatt varázslatos hely, ahol szinte „nyakig elmerülhetünk” a természetben. A Bükk-fennsík, a Zemplén és a Bakony is gyönyörű őszi célpontok és könnyen megközelíthetők, ideálisak kezdő és tapasztalt túrázóknak, jól kijelzett túraútvonalak és pihenőhelyek találhatók.

Védjük a természetet!

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az őszi időszakban is kiemelten fontos a természetvédelem. „Amit beviszünk az erdőbe, azt hozzuk is ki” – hangsúlyozta. Arra is figyeljünk, hogy tartsuk tiszteletben a vadállatok életterét, és ne térjünk le a jelzett túraútvonalakról, hogy ne zavarjuk meg az állatokat.

Az erdőben a felelős viselkedés része az is, hogy ne etessük a vadállatokat, hiszen ez felboríthatja természetes életmódjukat.

Biztonság az őszi túrákon

A túravezető végül a túrázók biztonságára hívta fel a figyelmet, különösen a kezdő természetjárók esetében. A feltöltött telefon, a pótakkumulátor, valamint a pontos útiterv megosztása legalább egy-két emberrel elengedhetetlen az erdőben. Így bármilyen váratlan helyzetben könnyebben elérhetők leszünk, és szükség esetén gyors segítséget kaphatunk.

Az őszi túrázás tehát rengeteg élményt nyújt, de fontos a megfelelő felkészülés és a természet tisztelete. A természetjáráskor csodálatos színek és frissítő levegő várja a túrázókat, akik a túravezetők segítségével biztonságosan élvezhetik az őszi erdő varázsát.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;vadaszideny.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)