Jump to content

A hungarikum, ami világszerte fogfehérítőként üzemel

2017. 10. 24. 09:05

Szinte teljesen mindegy, mivel próbálkozunk, a fogak ragyogó fehérségét természetes úton alig lehet hosszú távon fenntartani. Legalábbis akkor biztosan nem, ha az egyik legtradicionálisabb magyar étel nincs a fogfehérítő praktikák listáján.

Egy Ausztrál fogorvos, Dr. Steven Lin egészen megdöbbentő publikációval rukkolt elő, amelynek legizgalmasabb soraiból több közt a Daily Mail is szemezgetett.

Szájápolás kimaxolva?

Nem számít, milyen alaposan mosol fogat nap mint nap, mert valószínűleg a fogszuvasodást még így sem kerülheted el teljes mértékben”- legalábbis az ausztrál fogorvos szerint semmiképp. A doki úgy véli, hogy a fogmosás és a fogselyemhasználat nem elegendő a fogzománc védelme érdekében. Akkor mégis mi a megoldás? Az étrend.

Dr. Lin a The Dental Diet szerzőjeje szerint (amelynek megjelenése 2018-ra várható) a megfelelő étkezési szokások kialakítása és betartása az első lépés a fogzománc és az egészsége fogak felé. No és akkor itt jön képbe a szalámi és négy vitamin, ami nélkül nem csak a fehér fogak, de az egészséges rágás is lehetetlen.

„Most mondok valami igazán meglepőt: a fogkrém nem olyan fontos, mint a megfelelő táplálkozás” – idézett egy mondatot a készülő könyvből a doki, aki azt is elárulta, hogy mely négy vitamin képes megmenteni az ember fogait.

Fogvitaminok

A-, K2-, D- és E-vitamin. Az ausztrál fogorvos szerint erre a négy vitaminra van szükségünk rendszeresen, ha nem csak fehér, de egészséges és hosszú távon is használható fogakat szeretnénk magunkénak tudni.

A nem megfelelő A-vitamin mennyiség mellett a szervezet nem termel elegendő nyálat, így a szájüregben nem lesz olyan hatékony a baktériumok megsemmisítése és a meglévő nyál antibakteriális hatása.

A D-vitaminra az egészséges és strapabíró csontok miatt van szükség, ami a fogak esetében még valamivel kiegészül. „A fogaknak van egy úgynevezett mini-immunrendszere, az úgy nevezett odontoblastok. Az odontoblastok a fogak sejtjei, amelyek dentint termelnek és létfontosságúak a fogak regenerálódásához. A sejteknek viszont D-vitaminra van szükségük a megfelelő működéshez”- számolt be róla részletesen a doktor.

K2-vitamin nélkül a kalcium-kiegészítők alkalmazása haszontalan, mert a kalcium felszívódásához K2-vitaminra van szükség. Végül pedig az E-vitaminról is néhány érdekesség a fogak aspektusából: az E-vitamin, egy antioxidáns, ami biztosítja, hogy a baktériumok szintje a szájban a megfelelő, károkozásra alkalmatlan szinten maradjon.

Szalámiban és vajban a fogóvás ereje

A-vitamin: tejtermékek, tojás, sárgarépa, sárga vagy sötét zöldségek.

K2-vitamin: vaj, tojás, szalámi, lágy sajtok.

E vitamin: brokkoli, spenót, diófélék.

D-vitamin: gomba, zsíros hal, néhány tejtermék.

A doktor szerint, viszont a legjobb kombináció, ami nem csak a fogakat tartja egészségesen, hanem ragyogó fehérséget is kölcsönöz nekik az a szalámi és a vaj kettőse.

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)