Jump to content

Legyünk nagyobb tisztelettel és alázattal az ételek iránt

2018. 01. 19. 17:18

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Napi Táptudás című blog, amelynek egyik fő küldetése, hogy választ adjon a táplálkozásunkkal kapcsolatos kérdésekre. Szerzőjének, Papp Andreának az a motivációja írásai mögött, hogy megtanítsa az olvasókat nagyobb alázattal és tisztelettel lenni az ételek iránt.

Egy oldal, ahol a táplálkozás és az a körüli hiedelmek eloszlatása áll a középpontban 

Papp Andrea gyulai származású gasztrobiológus. Az érettségit ­követően táplálkozástudományi MSc, biológia BSc és OKJ-s ­szakács végzettséget is szerzett. Jelenleg táplálkozási tanácsadóként és ismeretterjesztő cikkek írójaként dolgozik, valamint szakács az egyik hetedik kerületi buda­pesti bisztróban. Mindezek mellett önkéntes a Felelős Gasztrohős Alapítványnál.

Megkeresésünkre elmondta, hogy a blogot 2016 áprilisában indították azzal a céllal, hogy segítsenek csökkenteni a táplálkozásunk körül az utóbbi időben kialakult „pánikot”. Az is adott egy löketet az ismeretterjesztő cikkek és videók közléséhez, hogy azt tapasztalták szerzőtársaival, hogy sokaknál, annak ellenére, hogy gyakorlatilag egész évben élelmiszerek széles palettája áll rendelkezésükre, azt gondolják nincs benne a táplálékban, aminek benne kell lennie.

Zavarták „a mérgekké váltak az ételeink” és hasonló kijelentések is. Szerkesztő- és szerzőtársaival szeretné elérni, hogy az emberek észrevegyék, hogy sok divatos diéta és táplálkozási hiedelem a bőség zavarának az egyik tünete. Azzal kellene véleménye szerint foglalkozzunk, hogyan fogjuk táplálni a Föld lakosságát száz vagy éppen ezer év múlva.

A blog szerkesztésébe férje és az egyik öccse már az induláskor csatlakozott, 2017 nyarán pedig Nagy-Laczkó Balázs is társszerzőként. Így a táplálkozástudományi mellett régészeti és néprajzi témákkal is foglalkoznak. Sőt, az utóbbi időben vendégposztok is érkeznek vendég szakértőktől, amely csak tovább színesíti az oldal kínálatát.

A 21. században szükség van táplálkozásban jártas szakemberekre

Andrea arra a kérdésünkre, hogy mivel foglalkozik egy táplálkozástudományi szakember azt válaszolta, hogy ez egy viszonylag új tudományág. Napjaink új tendenciái hívták életre, mert a 21. században szükség van olyan táplálkozásban jártas egészségügyi szakemberekre, akik sokszínű látásmóddal rendelkeznek. Akik ezt a hivatást választják egészségügyi szakemberek, akik a táplálkozás egészségesebbé formálásával foglalkozunk, de más-más tudományos látószöggel rendelkeznek.

Akad közöttük, aki az élelmiszergyártás, élettudományok vagy egészségtudományok terén jártasabb. Ez egy összetett szakma. Van aki kutat, fejleszt, és van, aki táplálkozási tanácsokat ad. A tudomány fejlődése a klasszikus dietetika mellett, életre hívott számos kutatási területet a táplálkozás terén. Ezért is sorolják az interdiszciplináris szakmák közé.

Közösségi kihívással indították 2018-at

A Napi Táptudás blog nemrégiben kezdett interaktívabbá válni. Az év első hetében egy közösségi mini kihívással, a Health Challenge 2018-cal indítottak. A kihívás gondolata Papp Andreától eredt. A cél az volt, hogy minél többeket rávegyenek blogger társaival egy héten keresztül a táplálkozás tudatosításra. több mint 170 főt motiváltak végül közösen arra, hogy hét napon át igyanak legalább másfél liter vizet, egyenek két dupla marék zöldséget, ne fogyasszanak hozzáadott cukrot, és legalább kétszer hatvan percet sportoljanak. Talán elsőre mindezek nem tűnnek nagy dolognak, de az életmódváltás és a tudatosabb táplálkozás mindennapjainkba illesztésekor eleinte nagy kihívást jelentenek.

A Napi Táptudás stábja abban az egy hétben rengeteg pozitív tapasztalattal és egy támogató közösséggel is gazdagabb lett. Mivel sokan kérték, hogy folytassák ezt a motivációs tevékenységüket, így hamarosan indul egy kis munkacsoport az ügyben. A részletekért érdemes lesz követni a Facebook-oldalukat.

Könyv hasábjain is igyekeznek eloszlatni a táplálkozással kapcsolatos hiedelmeket

Korábban már pár előadáson is részt vehettek az érdeklődők. A jövőben több előadást és workshopot szeretnének tartani. Jelenleg pedig épp egy könyvön dolgoznak. Hamarosan megjelenik az első Napi Táptudás című könyv, mely igen komoly táplálkozási tévhiteket fog boncolgatni, egyedi stílusban.

Az év folyamán további videós anyagokkal is jelentkeznek majd, pod-cast-ekben is gondolkoznak. Sőt, hamarosan elrajtol egy új oldal is, ahol recepteket és konyhafortélyokat oszt majd meg velünk Papp Andrea, aki elmondása szerint imád enni és főzni, és ezt a szenvedélyét szeretné minél többeknek átadni.

(Forrás: szeniormagazin.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)