Jump to content

A sokoldalú cékla

2015. 06. 13. 19:21

Olcsó, egészséges, tele van fontos anyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, fito-vegyületekkel. Szervezetünk számára nyersen a leghasznosabb.

Mindenféle jót tartalmaz: gazdag B- és C-vitaminban, béta karotinban. B-vitaminjai, karotinja fokozza a bőr anyagcseréjét, védi, és fiatalítja is azt. Ugyan nincs nagy vastartalma, de a szervezet a céklából tudja a legjobban hasznosítani a vasat. A C-vitamin véd a vírusok, megfázások ellen. Tartalmaz folsavat is.

Káliumtartalma jó vizelethajtó, és csökkenti a vérnyomást. Cholintartalma emésztésjavító, rendbe teszi a gyomrot, és a beleket. Tisztítja a májat, és a vesét.

Kalcium-, magnéziumtartalma erősíti a csontokat.

S ha mindez még nem volna elég, dúskál antioxidánsokban, amik a ráksejtek elszaporodásának meggátolásáért felelősek.

Kipréselt levét fogyaszthatod répa-és almalével, s gazdagíthatod vele salátáidat is.

(Forrás:wikipedia.org / Fotó:freedigitalphotos.net /Beets_In_A_Line_by_Simon_Howden)