Jump to content

Négylábú barátaink, és egészségünk

2015. 06. 18. 16:21

Egy kutya hozzájárulhat a jó közérzethez. A kutyatulajdonosok jobban tűrik a mindennapos stresszhatásokat, kiegyensúlyozottabbak, jobb az önbecsülésük, és ritkábban depressziósak. Sőt, átlagosan alacsonyabb a vérnyomásuk, és a pulzusuk is.

Azok a kutyatulajdonosok, akik infarktuson esnek át, 9-szer nagyobb eséllyel élik túl az infarktust egy évvel. Egészségesebb a szív, és érrendszerük is.

Persze, mindez egyáltalán nem biztos, hogy a kutyák miatt van, már csak azért sem, mert bizonyított, hogy csak bizonyos személyiségtípussal rendelkező emberek tartanak kutyát. Valószínű, hogy ezeknek a gazdiknak kevésbé stresszesebb az életük is.

De! Akinek kutyája van, rendszeresen végez testmozgást, többet van szabad levegőn, simogatásától csökken a pulzusszám, s a kutyussal anélkül meg tudja osztani a gondolatait, hogy attól kellene félnie, elkotyogja valakinek. A kutyus társaságot szerez sétáltatás közben is, vadidegeneket ismertet össze, erősíti a kapcsolatokat. Az emberek egyébként is szívesen leállnak beszélgetni állattulajdonosokkal, főleg, ha azok nem agresszív fajták.

(Forrás: Richard Wiseman: 59 másodperc / Fotó:Old_Man_And_Dog_by_africa)

Facebook oldalunkat itt találod!