Jump to content

Alvászavarban szenvedsz? 1.rész

2015. 06. 22. 18:00

Az alvás időskorban is elengedhetetlen az egészséghez, és a testi-szellemi megújuláshoz. Viszont az alvás egy bizonyos életkoron túl változáson megy keresztül.

Egy idős embernek tovább tart elaludni, mint egy fiatalnak, és éjszaka is többször ébred fel. Álmodással az idős emberek is ugyanannyi időt töltenek, mint a fiatalabbak (legalábbis annyit kellene), de a mély alvás fázisai ritkulnak. Ha könnyebben szeretnél elaludni, olvasgass, végy meleg fürdőt, esetleg nézz a TV-ben egy olyan műsort, ami nem zaklat fel.

Ha viszont az alvási zavar állandósul, és nappali álmosságot okoz, az már nem normális.

Akkor is romolhat az alvásminőség, ha az idős ember komoly testi, lelki problémáktól szenved, fájdalmai vannak, esetleg depressziós. Néhány gyógyszer is okozhat ilyen tünetet mellékhatásként. Egyes betegségek, mint pl. asztma, légzőszervi megbetegedések, szívbetegségek és az arthrozis, izületi fájdalom is okozhatnak alvászavart.

Idősebb korban a délutáni szunyókálás is természetes, hiszen az álmosság jelzi, hogy a testnek regenerációra van szüksége. Bizony ugyanannyi alvásidőre van szüksége egy idősebb embernek is, csak egyszerre nem tud annyi időt pihenni. Az öregedő szervezet nem képes olyan tartósan a mély alvási fázisban időzni. Akár 150-szer is felébredhet egy rövid időre, és az illemhely látogatása is gyakori.

Próbáld meg kezelni az alvászavart, hiszen emiatt rendszertelenné válhat az étkezésed, beszűkülhet az érdeklődési köröd, s felborulhat a normális életviteled.

Cikkünk folytatásában az alvásproblémák megoldási lehetőségeit ecseteljük. Tarts velünk!

(Forrás:sleepfoundation.org/ Fotó:elderkind.com,afflictor.com)

Facebook oldalunkat itt találod!