Jump to content

Az energiaegyensúly 8 pontja

2015. 08. 19. 16:12

Az energiaegyensúly alapelve: Az energia (zsír) tartalékokban bekövetkező változás = energia (kalória) bevitel – energia (kalória) leadás.

A túlsúly és az elhízás kialakulását számos tényező befolyásolja, beleértve az örökletes, környezeti és viselkedési tényezőket, valamint az öregedést is. Annak ellenére, hogy az elhízás nem csupán a rendkívül ízletes ételek mértéktelen fogyasztásának vagy a fizikai aktivitás hiányának eredménye, az étrendi tényezők és a fizikai aktivitási minták erősen befolyásolják az energiaegyensúly egyenletét.

Az energiaegyensúlyra való találásban segítenek a következők:

  1. Az elfogyasztott gabonafélék legalább fele teljes kiőrlésű legyen!
  2. Minden étkezésnél egyen zöldséget, vagy gyümölcsöt!
  3. Tej, tejtermék fogyasztása naponta ajánlott!
  4. A sovány húsok, húskészítmények, halak, a tojás, a hüvelyesek, és az olajos magvak fontos alkotóelemei az étrendnek.
  5. A zsiradékok mennyiségére, és minőségére is figyelni kell!
  6. Az édességek, desszerteke evése csak mértékkel ajánlott!
  7. Legyen szívügye a sóbevitel mérséklése!
  8. A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható!

(Forrás:health.cm, Fotó:higheredbcs.wiley)

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!