Jump to content

A paradicsom dicsérete

2015. 08. 21. 20:00

Ha annyit írnánk, hogy stressz, stroke, és tumor ellen kiváló, már elég meggyőző lenne ez a zöldség. De még ennél is többet tud!

A benne található likopinnak erős antioxidáns hatása van, ami azt jelenti, hogy megköti a szervezetben található szabadgyököket.

Számos egészségvédő hatással bír, például segít megelőzni a daganatok, illetve szívbetegségek kialakulását. Védelmet biztosít többek között a bél-, a prosztata-, a mell-, a tüdő- és a hasnyálmirigyrákkal szemben, lassítja a tumor növekedését. A bőr lipokin tartalma a nap káros sugárzása ellen is véd. Ez a vegyület fontos lehet a bőr idő előtti öregedésének megelőzése céljából is.

Van összefüggés a bőr likopintartalma, és a stroke kockázata között. Ha magasabb a véred likopinszintje, 55%-kal kisebb az esély a stroke kialakulására. A likopin gyulladás-, illetve koleszterincsökkentő hatással is bír. Javítja az immunműködést és lassítja a véralvadást, így segít megelőzni az agy keringési zavarát.

A karotinoidok legjobb felszívódása passzírozott vagy püréként elkészített változatban érhető el, illetve zsírral, olívaolajjal együtt fogyasztva.

(Fotó:pexels.com)

Facebook oldalunkat itt találod!