A körtét hasonlóan a pisztáciához isteni csodaként tartották számon Homérosz korában. Ez nem is meglepő, hiszen mindkettő áldásos hatással rendelkezik, melyek az igénybevett szervezetet feltöltik, nyugtatják és regenerálják.
A körte annak ellenére, hogy egész évben kapható keveset fogyasztunk belőle, ami nagy hiba.
A körte tucatnyi ásványi anyagot (kalcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód) és vitamint (A, B1, B2, C) tartalmaz, így sok betegségre természetes gyógyír. C- vitamin tartalma főként kiemelendő, mivel egy körte elfogyasztásával fedezhetjük a napi szükségletet.
Rendszeres fogyasztásával megelőzhető a gyomor és vesebaj, ami a benne található pektinnek köszönhető. A pektin segíti az emésztést, ezáltal tehermentesítve a gyomrot, és serkenti a belek működését is, tehát méregteleníti, „átmossa” a szervezetet. A körte épp ezért kiváló fogyókúrás, léböjtkúrás alapanyag.
Az emésztőrendszerre gyakorolt hatása mellett mérsékelhető a vérnyomás és a rossz koleszterin szintje is akkor, ha hetente legalább négy alkalommal fogyasszuk.
Az összes közül a legjobb tulajdonsága talán még is az, hogy természetes energiaital. A körte leve (fél óráig főzzük) felfrissíti a testet és lelket egyaránt.
Alacsony glikémiás indexe miatt cukorbetegek is fogyaszthatják, de alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúrázóknak sem kell megválniuk tőle.
További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: amazonaws.com)