Jump to content

Meleg borogatással a vérkeringés és anyagcsere serkentésére

2015. 09. 18. 16:00

A hideg és meleg vizes borogatások ősidők óta bevett gyógymódok. Gyakori alkalmazásuk pozitív hatással van a vérkeringésre és anyagcserére, illetve a gyulladások és fájdalmak ellen is természetes módon hoznak enyhülést. De miben rejlik a hatékonyságuk?

A borogatásoknak két fajtája a: hideg és meleg vizes létezik. Utóbbi erősebb reakciót vált ki és jobb a gyógyhatása. Ez azért lehetséges, mert hőt ad át, ami a bőr ereinek azonnali tágulását eredményezi, aminek következtében a vérkeringés felélénkül.

A fokozott vérkeringés során a szervezet méregtelenítése felgyorsul, több oxigén jut el a test minden pontjába, aminek következtében a regenerálódási folyamatok is gyorsabbá válnak. A meleg hatására a belső szervek keringetése is beindul, aminek eredményeképp az anyagcsere folyamatok is fokozódnak. Ezen kívül a meleg vizes borogatás hatására enyhülnek a görcsös, gyulladásos és kólikás állapotok, a szövetek jobb vérellátása miatt.

A borogatás akkor hatékony, ha legalább 45-75 percet állni hagyják a test adott pontján a minimum 39° Celsiusos borogatást.

Tipp: a jó borogatás három rétegből áll. A testre kerülő laza vizes lepedő vagy vászon anyag, a középső réteg ezt szárazon befedi és meggátolja, hogy a méreganyagok a külső takaróba jussanak. A harmadik réteg könnyen kikövetkeztethető: könnyű gyapjú- vagy flaneltakaró.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: boldognapot.hu)