Jump to content

A gyógyító levendulaolaj

2015. 10. 19. 12:30

Sokaknak bizonyára elsőre a ruhásszekrények illatosítása és a molyirtás az, ami eszükbe jut a levendulára gondolván, pedig ezen felül számos gyógyító hatással is rendelkezik.

A népi gyógyászatban többféle néven ismert a növény, úgymint keskeny levelű levendula, orvosi levendula, vagy nevezhetjük szagos levendulának is,azonban bármelyik névvel illetjük, ezt a pompás lila növényt, az már biztos, hogy jó hatással van szervezetünkre.

Csillapítja a torok, gége, és mandulagyulladást. Légzőszervi, mellkasi panaszok esetén feloszlatja a felgyülemlett váladékokat. Enyhíti az izomfájdalmakat és izomgörcsöket. Hatásos a migrén és a stressz okozta fejfájás leküzdésére egyaránt. Nem csak belső, de külső fájdalmak/sérülések gyógyítására is tökéletes, segíti a horzsolások, zúzódások, kisebb sebek gyógyulását, továbbá hatásos lehet különféle rovarcsípések, rühesség, ekcéma esetén is. Nyugtatja a napozás következtében leégett bőrt, alkalmazható ezen felül herpeszek, pattanások és egyéb bőrproblémák kezelésére. A levendula segít normál állapotba hozni a túlzott faggyútermelést. Ideális zsíros bőr ápolására.

Elég néhány csepp tiszta levendulaolajat hozzáadni bármilyen krémhez, ezután tökéletesen használható hidratáló és tisztítószerként.

Vírusölő és hegesedés gátló hatása miatt csökkenti az övsömör okozta kiütéseket, tüneteket. Az optimális eredményhez legalább egy hetes kúra szükséges. Antibakteriális hatását franciaországi laboratóriumi vizsgálatok is kimutatták..

Kevesen gondolnák, de a levendula tökéletes az immunrendszer élénkítésére. Csökkent a fáradtság érzetét.
A levendula közvetlenül használható felnőtteknél és gyermekeknél is egyaránt. A levendulaolajon túl, készíthetünk levendulás fürdőt, „lemosó” folyadékot, valamint borogatás formájában is használható.

Menstruációs fájdalmak esetén, elkerülvén a gyógyszerek fogyasztását elég bedörzsölni, levendulaolajjal a fájó alhasi területeket, így csökkenthetjük a legerősebb görcsöket is.

Biztos önnel is előfordult, hogy álmatlanság gyötörte..A növény erre is megoldást nyújt,a nyugodt, pihentető alvás érdekében, 3-4 csepp levendulaolajat cseppentsünk a párnánkra. Kisgyermekek esetében elegendő egy csepp olaj, bőrbe masszírozva vagy a fürdővízbe csepegtetve.

Illóolajként kiválóan oldja a lehangoltságot, a depressziót és helyreállítja a lelki egyensúlyunkat.

A virágából főzött gyógytea szintén hatásos görcsoldásra, fejfájásra, idegnyugtatásra, valamint gyomor és bélbántalmak kezelésére. Ha ön is elkészítené, íme a recept: A gyógyteához forraljunk fel 2 dl vizet, majd tegyünk bele 2 teáskanál levendulavirágot, és hagyjuk állni kb. 5 percig, majd szűrjük le, és fogyasszuk e l.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: szabadonebredok.info)