Jump to content

Lábszag - amit eddig biztosan nem tudott róla

2015. 10. 21. 16:00

Kellemetlen probléma, amit valószínűleg mindenki megtapasztal az életében. De miért alakul ki, mitől lesz büdös, és milyen betegségeket okoz? Tudjon meg többet, a természetes folyamatról.

A lábszag a rossz cipő és zokni választáson túl az ember izzadékonyságától is függ. A nejlonos zokni, a szellőzetlen cipő elsődleges okai a lábszagnak, amit az ember izzadási hajlama csak fokoz. Utóbbit sok minden befolyásolja, a pszichés állapottól a hormonális változásokon át. Tenni ellene nem igazán lehet. Az állandóan izzadó talp, lábfej a baktériumok melegágya. A kellemetlen érzeten és szagon túl a komfortérzetet is csökkenti. Az örökös nevességben úszó talp berepedezhet, kipállhat és gombás megbetegedéseket is okozhat. Néhány érdekesség a lábszagról:

A lábszag tulajdonképpen az izzadságban megtalálható baktériumok és gombák termelte toxikus anyag.

Az izzadt láb azért is veszélyes, mert könnyed áttapasztja a gombákat a lakás bármely részére, ahol mezítláb megfordul. Különösen a nedves fürdőszobaszőnyegek vannak veszélyben.

A népi gyógymód szerint megoldás a szag ellen, ha esténként jeges mentateás lábáztatás.

A lábszagot a sajtszaghoz szokás hasonlítani. Ennek oka, hogy a sajt érlelésekor a lábizzadáskor mutatkozó brevibaktériumokat használják. Így a megállapítás valós alapokon nyugszik.

Az ecet hatékonyan öli a gombákat, semlegesíti a szagokat, ráadásul a gőze sokáig lábszagölő hatású. Jó módszer, ha hárommaréknyi WC-papírt átitatunk ecettel, majd éjszakára szorosan a cipőbe tömjük. A lábbelik gombátlanítása elengedhetetlenül fontos a lábszag megszüntetéséhez.

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: drgraff.com Forrás: szeniormagazin.hu/otvenentul.hu)