Gyógyteának nevezzük a forró vízzel felöntött gyógynövényekből álló italt, ami általában nem túl finom, viszont hatásos. Szerencsére könnyedén hozzá lehet jutni bármely bioboltban vagy gyógyszertárban, esetleg keleties boltokban is a teafüvekhez.
Nézzük, hogy mely gyógynövények mely betegségek/problémák esetén alkalmazhatóak,
- Alacsony vérnyomás: Kerti izsóp, Palástfű, Pásztortáska
- Magas vérnyomás: Citromfű, Fehér fagyöngy, Fekete ribizli levél, Galagonyabogyó, Galagonyavirágos ágvég, Orbáncfű
- Cukorbetegség: Erdei málnalevél, Erdei szederlevél, Fahéj, Fehér babhéj, Fekete áfonyalevél, Gyermekláncfű levél, Kecskerutafű, Kukoricabibe
- Bőrbetegségek: Apróbojtorján, Bodzavirág, Csalánlevél, Füstikefű, Gyermekláncfű gyökér, Gyermekláncfű levél, Katánggyökér, Körömvirág
- Immunrendszer erősítése: Bíborszínű kasvirág, Borsmentalevél, Csalánlevél, Csipkebogyóhús, Hibiszkuszvirág, Orvosi zsálya
- Ízületi panaszok: Angyalgyökér, Csalánlevél, Fűzfakéreg, Meze zsurló, Réti legyezőfű, Rozmaring
- Vízhajtó hatásúak, duzzanatok, ödémák esetén: Borókabogyó, Csalángyökér, Csalánlevél, Magas aranyvessző, Mezei zsurló, Nyírfalevél, Petrezselyemlevél, Tarackgyökér
- Visszérproblémák: Erdei málnalevél, Erdei szederlevél, Fekete áfonyalevél, Körömvirág, Varárvácska
- Stressz oldó, nyugtató hatású növények: Citromfű, Galagonya virágos hajtásvég, Komlótoboz, Levendulavirág, Macskagyökér, Orbáncfű
A teákat készíthetjük virágból, levélből, gyökérből, termésből és kéregből. A virágot, levelet, hajtásvéget forrázzuk. Egy adag (3 gramm), egy csapott evőkanálnyi mennyiség, le kell önteni 2,5 dl forrásból levett tiszta vízzel. Utána le kell fedni, majd állni hagyni 15-20 percig. A főzet amennyiben 1 óránál tovább ázik, nem alkalmas fogyasztásra. A gyökereket, kérgeket, a termést főzzük, általában 5-10 percig kell állni hagyni. Hideg áztatással készülnek a nyálkatartalmú növények, mint pl. a mályva, a kankalin. Ezeket 4- 5 órán át kell áztatni. A csipkebogyó C-vitamin tartalma elbomlik 60 C felett, ezért szintén hideg vízben áztatjuk 5-6 órán át.
Nagyon fontos, hogy a teakészítéshez fém eszközöket használni tilos, mert egyes anyagok gyógyhatását semlegesíti a fém. A vizet lehet fém teaforralóban melegíteni, de amivel a növény közvetlenül érintkezik, az ne készüljön fémből.
Az elkészített teákat, ha ellenjavallat nincs, cukorral és mézzel édesítjük.(Soha ne tegyük a forró teába)
Az étvágyat csökkentő teákat az étkezést megelőzően 20 perccel, az emésztést elősegítő teákat az étkezés végén kell alkalmazni. A vízhajtó, köhögéscsillapító, magas vérnyomást csökkentő teákat napközben bármikor, a gyomorsavcsökkent teákat este kell fogyasztani.
Az azonban mindenképpen megjegyzendő, hogy a nem megfelelően kiválasztott gyógytea késleltetheti a gyógyulást, rosszabb esetben káros is lehet. Tehát a gyógynövények felhasználása/fogyasztása esetén mindenképpen ajánlott előre egyeztetni a megfelelő szakemberekkel.
További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: gyogynovenyszovetseg.hu)