Jump to content

Népbetegség a csípőízületi kopás

2015. 12. 23. 16:00

Civilizációs népbetegség a csípőízületi kopás - írja a szombati Magyar Nemzet.

A napilapnak a Semmelweis Egyetem ortopédiai klinikájának igazgatója arról beszélt, hogy negyvenöt év felett gyorsul a genetikailag beprogramozott sejthalál a porcállományban. A felnőttkori elsődleges csípőízületi kopás pedig a genetikailag kódolt sejthalál következménye. Ez a betegség a rómaiaknál - ahol 26 év volt az átlagéletkor - ismeretlen volt, de ez a kórkép mára népbetegség lett. Így az előrejelzések szerint ez a betegség egyre többeket érint majd.

Természetesen a külső körülmények - például a túlsúly és más deformáció megjelenése a csípőízületben - is szerepet játszanak abban, hogy a szóban forgó betegség széles körben elterjedt. A 65-75 éves korcsoportban a népesség 70 százalékának van valamilyen ízületi kopása. Az életmód megváltoztatása - például a mozgás, illetve a kiegyensúlyozott étrend - segíthet abban, hogy minél később jelentkezzenek az ízületek kopásának jelei.

Sok esetben azonban a műtét elkerülhetetlen. A műtétet alapos kivizsgálás előzi meg. A beavatkozást 6-9 napos kórházi bennfekvés, majd rehabilitáció követi. A protézis beültetéssel az életminőséget jelentős mértékben javítani lehet, ami 15-20 évnyi panaszmentességet is jelenthet a paciens számára - írja a Magyar Nemzet.További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: mozgasklinika.hu)