Először is mindenképp olyan étrendet kell követni, ami lúgosítja a szervezetet, mert ezáltal a nikotin lassabban távozik a szervezetből, így könnyebben zajlik majd az átállás. A legegyszerűbb módja ennek, hogy kerüljük az alábbi savas ételeket:
- Húsfélék: csirke, bárány, disznó, marha, borjú, halak
- Édességek: torták, sütemények, csokoládé, cukor, méz, lekvár, szirupok
- Zöldségek: spárga, gomba, savanyú káposzta, rebarbara, torma, karalábé, bab, borsó, lencse
- Gyümölcsök, csonthéjasok: mogyoró, dió, mandula, kesudió, pisztácia
- Gabonafélék: liszt, rozs, árpa, rozs, kukorica, liszt, hajdina, kukoricapehely
- Tejtermékek és tojás: tejszín, vaj, margarin, túró, tejföl, sajt, gyümölcsös joghurt, író, tojás
- Italok: kóla, sör
- Extrém módon savasít: fehér cukor, és a kóla
Helyettük pedig a lúgosító táplálékokat részesítjük előnyben, melyek az alábbiak:
- sóska, spenót, brokkoli, karfiol, répa, burgonya, zeller, spenót, spárga
- tejtermékek például, a tej, sajt, tojás, natúr joghurt, sőt a szója és a tofu is
A kivi, ananász, sárgabarack, alma, avokadó is kiváló lúgosító. Inni friss gyümölcslevet, és a citromos vagy lime-os vizet ajánlatos. Utóbbi meglepőnek tűnhet, hiszen alapvetően savas, viszont vízben elkeverve, a szervezetben lúgosító hatással bír. Érdemes reggeli üdítőként fogyasztani.
További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: mouthhealthy.org)