Jump to content

Az izomrándulás kezelése

2016. 04. 07. 16:18

Ez a kellemetlen és fájdalmas sérülés szinte bárkit érinthet, aki sportolás, fizikai munkavégzés, vagy bármilyen erőfeszítés közben egy rossz mozdulatot tesz, épp ezért nem árt ismerni kezelését, és kialakulásának okát.

Az izomrándulás során az izmot megfeszült állapotában közvetlen erőhatás éri, és ennek az izomrostok már nem tudnak ellenállni, így egy részük elszakad.

Az érintett izom felett duzzanat és nyomásérzékenység jelentkezik. A sérült izom működése zavart szenved, és mozgásra fájdalom jelentkezik. Súlyosabb sérülés esetén az izomzat részleges szakadása is bekövetkezik, ekkor az érintett területen vérömleny is keletkezhet.

A kezelés általában az érintett izom nyugalomba helyezésén alapul. Közben a fájdalom csillapítására az orvos gyógyszert, fájdalomcsillapítókat és izomlazítókat adhat.

Kímélje az érintett végtagot; polcolja fel. A duzzadt területen alkalmazzon borogatást. Mozgáskorlátozottság esetén forduljon orvoshoz. A vérömleny, a duzzanat és a fájdalom elmúltával gyógytornával segítheti a gyógyulást.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: tags.hu)