Jump to content

Étvágyáról ismerszik meg az éber agy

2016. 06. 06. 11:00

Az agy energiafogyasztásából megbecsülhető, hogy egy kómás beteg mennyire van tudatánál, és milyen esélyei lehetnek az ébredésre.

Új módszert dolgoztak ki a kómás betegek állapotfelmérésére a Koppenhágai Egyetemen.

A programot Ron Kupers agykutató vezette, a vizsgálatokban a belgiumi Liège-i Egyetem is részt vett.

Az eljárás lényege, hogy a betegek agyában feltérképezik a glükóz koncentrációját egy FDG-PET (fluor-dezoxi-glükóz pozitronemissziós tomográfia) képalkotó berendezés segítségével.

A glükóz-felhasználás a szövetek anyagcseréjének egyik jelzője, Kupers doktor pedig azt bizonyította, hogy ennek mértéke megmutathatja, mennyire van tudatánál a páciens.

A kísérletben 131-en vettek részt, köztük kómás, valamint éber, de nem reagáló betegek, továbbá 28 egészséges ember, akik a kontrollcsoportot alkották.

A kutatók először az egészségesek FDG-PET vizsgálatát végezték el, ehhez a referenciaértékhez hasonlították az alacsonyabb tudati állapotú betegek agyának glükóz-metabolizmusát.

Minél kevésbé volt éber a páciens, annál kisebb glükóz-fogyasztást mutatott a PET. Az ébren lévő, de nem reagáló betegek agya az egészségeseknél mért mennyiség 38 százalékát használta.

Az éberség minimális jeleit mutatóknál ez már 58 százalék volt, míg az álomból vagy altatásból ébredőknél már 63 százalék.

„Az eredmények arról tanúskodnak, hogy az éberség igencsak energiaigényes állapot, ami az agy erőforrásait nagymértékben használja” – fogalmazott Ron Kupers.

A kutató szerint ezzel a módszerrel az orvosok különbséget tudnak majd tenni a külsőre hasonló vegetatív állapot és a minimális agyi aktivitás állapota között.

Ezzel nemcsak pontosabb diagnózisokat állíthatnak fel, de a sérült, beteg hozzátartozóit is felkészíthetik a várható kilátásokra.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: /modernfoodsecrets.com Forrás: szeniormagazin.hu/hirado.hu)