Jump to content

Kártyajátékkal segíthetünk a stroke-on átesett beteg gyógyulásában

2016. 06. 29. 12:49

A BBC News arról számolt be, hogy a kártyajátékok, a bingó és a Wii konzoljáték pozitív hatást gyakorolt az agyvérzéses betegek állapotára. A kérdés az, hogy hogyan?

A témával foglalkozó publikáció a Lancet Neurology című folyóiratban jelent meg eredetileg. A kutatás során a szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy az egyre szélesebb körben alkalmazott virtuálisvalóság-játékok hatékonyabbak-e a felső végtagok mozgási képességeinek fejlesztésében, mint a hagyományos játékok. Előbbiek a stroke-on átesett páciensek kezelésében egyre szélesebb körben alkalmazott gyógymódok.

A konzolos játékok meglepő fordulatot hoztak

A vizsgálathoz 141, a közelmúltban stoke-kal diagnosztizált embert választottak ki, akiknek a betegség az egyik vagy mindkét kéz, kar mozgását károsította. A betegek véletlenszerűen kiválasztott felét Wii-vel fejlesztették, a többiek pedig hagyományos játékokat játszottak, például kártyáztak.

Miközben az összes beteg megkapta a hagyományos stroke-os utókezelést, két hét alatt tíz alkalommal egy-egy óráig játszottak Wii-vel vagy kártyáztak.

Az eredmény? Mindkét csoport mozgási képességei jelentős javulást mutatott a második hét végére, és a javulás négy héttel később is folytatódott.

"Mindannyian szeretjük az új technológiát, és van is egy olyan tendencia, hogy az új technológiát jobbnak gondoljuk, mint a régi stratégiákat, de előfordul, hogy nem ez a helyzet. Ebben a tanulmányban arra az eredményre jutottunk, hogy az egyszerű rekreációs tevékenységek, amelyeket bárhol végezhetünk, legalább olyan hatékonyak lehetnek, mint a technológia" - mondta Gustavo Saposnik, a torontói St. Michael Kórház kutatója.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: alicdn.com)