Jump to content

Az alvás és a rejtvényfejtés gyógyhatása

2016. 07. 23. 16:00

Az agykarbantartás minden korosztály számára fontos. Főként az idősebbeknek kell kitüntetett szerepet fordítani a szellemi frissesség megtartására, amit két egyszerű dologgal tartóssá lehet tenni.

Számos kutatás bizonyította, hogy a szellemi frissesség megtartásához az aktív élet fenntartása a fontos. Ez alatt a társasági élet, a sport, a mozgás és az agy folyamatos stimulálása áll.

A felsoroláshoz egy 2008-ban végzett kutatás még annyit tesz hozzá, hogy az emlékezet és az agy megóvása értekében rendszeressé kell tenni egy kis délutáni pihenőt, az éjszakai alvást pedig a lehető legpihentetőbbé kell tenni.

A kutatásba 32 önkéntest vontak be, akiknek fényképeket mutattak, majd egy részük éjszaka pihenhetett, a csoport másik felének viszont nem engedélyezték az alvást. Másnap fel kellett idézniük a képeket, miközben funkcionális mágnesesrezonancia-vizsgálattal követték az agyműködésüket.

A kutatás segítségével bizonyították, milyen jelentősége van az emlékezet szempontjából az alvásnak

De nem csak az alvás, hanem a rendszeres, kihívást jelentő dolgok is fitten tartják az agyat, például a rejtvények, a könyvek vagy épp a kártyajátékok.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: static.pexels.com Forrás: szeniormagazin.hu/otvenentul.hu)