Jump to content

Természetes toroknyugtató, saját kezűleg

2016. 08. 24. 16:05

A szezonális betegségek között listavezető a torokfájás és a köhögés. Ha szeretne gyógyszermentesen megszabadulni a kellemetlen tünetektől, akkor csupán mézre, őrölt gyömbérre, és egy kevéske őrölt szegfűszegre lesz szüksége.

A természet gyógyszertára kifogyhatatlan, így a torokfájásra és köhögésre is kínál alternatívát. Utóbbi során az eukaliptusz tea ajánlott, ami a tüdőben és az arcüregben lévő gyulladás és „eldugulás” feloldására kiváló. A főzet elkészítéséhez tegyen egy kávéskanálnyi eukaliptusz olajat egy tál forró vízbe, majd hajoljon fölé. Az egész olyan, mint a kamillás gőzölés, csak itt eukaliptusszal történik. Ha nincs a spájzban a koalák kedvenc eledele, akkor a vöröshagyma is megteszi. Hatásosnak bizonyul szintén, ha meggőzölünk néhány apróra vágott nyers hagymát, és vászonba csavarva a mellkasra vagy hátra helyezzük.

Görcsös köhögésre a kakukkfű hozhat enyhülést. Hatását fokozza néhány csepp lobéliatinktúra, ami ismert görcsoldóként számon tartott.

A torok irritációja ellen a síkos szil kérgéből készült tabletta és egy kanál méz a gyógyszer, ami pillanatok alatt megnyugtatja azt. Vagy az alábbi házilag elkészíthető toroknyugtató! Amire szükség lesz:

- 1 csésze cukor
- ½ csésze víz
- 1 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál méz
- ½ teáskanál őrölt gyömbér
- ¼ teáskanál őrölt szegfűszeg

Elkészítése:

Egy lábasba tegyünk fel vizet forrni, majd adjuk hozzá a cukrot és olvasszuk fel. Közben keverjük hozzá a citromlevet, mézet, gyömbért és szegfűszeget.

Lassú tűzön keverjük addig, míg sűrű állagúvá nem válik, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, kanállal cseppentsünk kisebb cseppeket belőle. Kis száradás után szórjuk meg egy kevés porcukorral, és tároljuk jól záródó üvegben.

Betegség esetén elég belőle egy szem, és máris megnyugszik az irritált torok és nyálkahártya.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: familyhealthdiary.co.nz