Jump to content

A testtartás sokat tesz a derékfájásmentes mindennapokért

2016. 09. 03. 16:05

A gerincet nagy terhelés éri egy nap alatt, a mozgásszegény életmód és a sok ülés csak plusz terhelés. Az egész napos ücsörgés után pedig mi következik? A derékfájás, pedig meg lehetne előzni!

A helytelen ülés okozza a derékfájdalmak java részét. Nem vesszük észre, de a nem megfelelő, órákon át kitartott pózzal máris sokat tettünk az esi szenvedésért. A helyes ülés alapszabályai viszont könnyedén elsajátíthatók:

Ülő helyzetben a talp alátámasztása mellett a térd és a csípő kb. 110 fokos szöget zárjon be.

Az ülő felület olyan hosszú legyen, hogy a széken hátracsúszva az ülés ne vágja a térdhajlatot.

A szék támlája támassza meg a lapocka alsó csücskét és a derekat.

Használjunk mobil ülőfelületű (levegővel töltött) párnát, vagy dolgozzunk irodai szék helyett labdán. Ezek az eszközök biztosítják aktív izommunkát ülés közben. A mikromozgásoknak köszönhetően a gerinc melletti izmok nem merevednek be, és elkerülhetjük, hogy órákra mozdulatlanok legyünk.

Fontos, hogy asztal magassága olyan legyen, hogy ne kelljen fölé görnyedni, és az alkar is kényelmesen legyen alátámasztva írás közben.

Ha valaki egész nap ül, legalább óránként álljon fel, és végezzen néhány nyújtózó mozdulatot, izommegfeszítést

Tévénézés közben is ajánlott minél gyakrabban felállni, esetleg közben szobabiciklizni.

A fenti változtatásokkal elérhető, hogy a mozgásszegény életmód szempontjából leginkább érintett irodai dolgozók csökkentsék a mozgásszervi elváltozások kialakulásának esélyét és az ezzel járó fájdalmat. Ha valakinél mégis visszatérő panaszok jelentkeznek, érdemes minél hamarabb kivizsgáltatnia magát, mert az idejében kezelt mozgásszervi elváltozások jól gyógyíthatók.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
Forrás: szeniormagazin.hu/otvenentul.hu | Kép: pixabay.com