Jump to content

A demencia megelőzésétől az ősz hajig- ezért egészséges az áfonya

2016. 09. 08. 16:01

A legújabb kutatások szerint az áfonya képes megelőzni az Alzheimert ráadásul növeli az agyteljesítmény, és mindez csak a jéghegy csúcsa.

Az áfonyára egészségügyi hatása jó ideig senkit nem érdekelt, na nem azért, mert ne lenne fontos, hanem egyszerűen csak viszonylag későn került a kutatások célkeresztjébe, azóta viszont nincs megállás.

A jellegzetes kinézetű bogyós gyümölcs alacsony C-vitamin tartalma ellenére a lehető legegészségesebb étel, amit életed során kóstolhatsz, antioxidáns és flavonoid tartalma miatt.

Mit tud, amit más nem?

A feketeáfonya bővelkedik antioxidánsban, aminek jelenléte a szakértők egybecsengő véleménye szerint a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, az öregedés, a rák, a makula degeneráció és a szürkehályog felbukkanásának elsődleges „ellenszere”. A vegyület fokozott bevitele viszont még fontosabb, főként a negyvenes évek végén ugyanis egy friss tanulmány arra mutatott rá, hogy képes megelőzni az öregkori betegségeket, például az Alzheimer-kórt a demenciát, sőt! Növeli az agyteljesítményt, gátolja az őszülést és hajhullást, összetételénél fogva képes lassítani az öregedési folyamatot.

Hatóerejének titka

Az áfonya a benne található antioxidánsoknak, flavonoid és egyéb vegyületeknek köszönhetően képes megreformálni és az egészséges ösvényen tartani a szervezetet.

Az antioxidánsok egyébként elengedhetetlenek az egészséges életmódhoz, mivel semlegesítik a sejt és DNS károsító szabad gyököket, melyek felelőssé tehetők a sejtmembrán, a DNS és a szövetek károsodásáért, tehát az ebből fakadó kóros elváltozásokért.

Az áfonyában található flavonoidokat kulcsfontosságú szerepet töltenek be, mert segítik az erek tágítását, azaz csökkenti a vérnyomást, és gátolja a vérrögképződést.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
Forrás: szeniormagazinhu | Kép: pop-a-harrys.com