Jump to content

Néhány perces torna a tartásért

2016. 10. 10. 19:00

Az idős korral nem kell az életnek rosszá válnia. Nem szabad elhagyni magunkat. Csakhogy a mozgásszegény életmód, a szervezetünk egyoldalú megterhelése a fiatalokra, de az idősödőkre is veszélyes lehet. Ahogy telnek az évek az emberek feje felett, annál több élettani elváltozással találkozhatunk, amelyhez betegségek is társulhatnak.

A kor előrehaladtával az emberek testtartása sokszor úgy változik, romlik, hogy nincsenek tisztában azzal. Meg kell tanulni néhány egyszerű gyakorlatot, amellyel a sok ülést, a hajlongással járó munkát kompenzálni lehet. Se felszerelést, se külön rákészülést nem igénylő gyakorlattal figyelni lehet a tartásra. Ahogy idősödnek az emberek, úgy csökken a koordinációs képesség is. Az idős emberek lábaiban sem az erő nem olyan, mint régen volt, és az egyensúlyozó képesség is gyengül. Az eleséstől való félelem miatt sok esetben járásuk csoszogóvá válik, fejüket a földre szegezik, hogy odafigyeljenek minden akadályra, de ez is a testtartásukat rontja. Néhány gyakorlattal azonban megszokja a szervezet a helyes tartást, amely az egészséget szolgálja.

Első feladatként hanyagul, rossz testtartással kell egy szék elejére ülni úgy, hogy a talpak a földön legyenek. Be kell húzni picit a hasat, a mellkast viszont emelni kell és így kell a plafon felé nyújtózni a fejünkkel. A vállakat nem szabad felfelé engedni, a hátat fokozaton egyenesíteni kell. A szép testtartást meg kell tartani néhány másodpercig, majd az egész gyakorlatot az elejétől kezdve néhányszor ismételni szükséges.

Egy másik feladatban éppen erre a szép tartásra lesz szükség. Le kell ülni egy székre, a két kezet a vállra kell helyezni úgy, hogy a könyökök előre mutatnak. A két könyökkel az oldalvonalig kell közelíteni annyira, hogy a lapockák a gerinc felé mozduljanak. A szép tartás továbbra is szükséges, majd a könyököket lehet előrehozni, alaphelyzetbe. Többször érdemes a feladatot ismételni a nap folyamán.

Egy másik gyakorlathoz csak egy székre lesz szükség, amelyre nem kell ráülni, hanem a támlájára kell a kezeinket tenni, a vállakat le kell engedni, a mellkast kiemelni. A testsúlyt a jobb lábra kell terhelni, a bal lábat pedig fel kell a földtől emelni hátrafelé úgy, hogy a farizom feszítve legyen, majd visszatenni a lábat a földre. Ugyanez a mozdulatot szükséges a másik lábbal is elvégezni. Arra figyelni kell, hogy amikor a lábunkat emeljük, akkor a törzs nem billenhet előre. Ezt a váltott lábas gyakorlatot érdemes legalább tízszer ismételni érdemes.

A gyakorlatokat lassan, de helyesen érdemes elvégezni, mintsem sokszor és helytelenül. Akár TV-nézés közben is hasznos lehet.

(Forrás: szeniormagazin.hu | tiphero.com, nextavenue.org /képek)