Jump to content

A hét doktora: az aszalt szilva!

2016. 10. 27. 16:05

Ha valamit, hát ezt ne hagyd ki a heti menüből, ha jót akarsz magadnak!

Az aszalt szilva az erős antioxidáns hatású gyümölcsök közé tartozik, ami annyit tesz, hogy a szervezetünkben keletkező, öregedésserkentő, sejtkárosító szabad gyökök ellen felveszi a harcot. Emellett a kardiovaszkuláris rendszerre is jótékony hatással van!

Szívbarát

A vér magas koleszterin tartalma akár végzetes is lehet, mert a vérerek elveszítik rugalmasságukat, így a vér járata beszűkül, tehát emelkedik a vérnyomás. Az aszalt szilva vértisztító hatású, ezáltal csökkenti a vérnyomást, továbbá a vér koleszterin szintjét.

Gyomorbarát

Az emésztési zavarok esetén a szervezetünk belső egyensúlya felbomlik. Ha a salakanyag nem megfelelően ürül, az vese,máj és epe károsodáshoz is vezethet. A szilva viszont serkentőleg hat a gyomor működésére, a belek mozgására, így egyensúlyban tartja azt, ami mangántartalmának köszönhető.

Kozmetikum

A friss szilva elősegíti a ragyogó bőr kialakulását és megtartását. Megköti a felesleges zsírokat, mielőtt azok a bélből felszívódnának, és lerakódnának a hasfalban, derékon, csípőtájékon, combon. Éppen ezért fogyókúra esetén is fogyasztható.

Regenerál, jó a csontritkulás ellen

Amit nem sokan tudnak, hogy a szilva regeneráló, frissítő, valamint nyugtató hatású és elősegíti a koncentrációt, javítja a memóriát. Tudományosan bizonyított továbbá, hogy az aszalt szilva segíti megelőzni a csontritkulást.

A Florida Állami Egyetem táplálkozástudományi professzora, Bahram H. Arjmandi, a „funkcionális élelmek” –(olyan élelmiszerek, amelyek nemcsak táplálnak, de bizonyos betegségeket előnyösen befolyásolnak) szakértője, több éve folytat kísérleteket az aszalt szilva egyedülálló és jótékony hatásának tanulmányozására.

Arjmani professzor 2004-ben végzett állatkísérletei azt mutatták, hogy a nőstény patkányok, melyeknek petefészkét sebészeti úton eltávolították, aszalt szilvás táplálék kiegészítőtől visszanyerték csonttömegük jelentős részét. A tudomány jelen állása szerint, az aszalt szilva immunrendszer erősítő, elősegíti a megfelelő bélperisztaltikát, enyhén vízhajtó, rendben tartja az emésztést, továbbá segít visszafordítani a már kialakult csontritkulást.

A mexikói Független Egyetem tanára Jose Fausto Rivero kutatásai kimutatták, hogy az aszalt szilva erős antibakteriális hatással is bír, ami segít megakadályozni/elkerülni a fogíny gyulladást a fogszuvasodást.

Az aszalt szilva a változó korba lépő nőknek is ajánlott, ugyanis segít visszafordítani a menopauza miatt kialakult csontritkulás folyamatát.

A fentiek türkében bátran kijelenthetjük, hogy a szilva az egyik legegészségesebb gyümölcsünknek.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)