Az avokádó nagyon tápláló, gazdag forrása a vitaminoknak és fehérjéknek, plusz többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Ezen kívül magas antioxidáns és karotinoid tartalma van, ami az oxidációs stressz elsődleges meggátlója.
B-vitaminjai segítik az agysejtek alváshormon- (melatonin-) termelését, illetve az idegrendszer és az izmok valamit a szív normális működését. Ennek köszönhetően csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, és az LDL azaz rossz koleszterin szintjét is, míg a jó koleszterint növeli.
Az avokádó érett termésekből A-, B1-, B2-, C- és E-vitamint tartalmazó, jól eltartható olajat préselnek, amit a kozmetikai iparban és étkezési célokra is használnak. Magas olajtartalmánál fogva kiválóan alkalmas a kiszáradt bőr ápolására. Általában érzékeny bőrre alkalmazzák. Segíti az ekcéma megelőző és tüneti kezelését. Jótékonyan hat az ízületi fájdalmakra is.
A bőrre gyakorolt jótékony hatása mellett a szemek egészségét is segíti, a kartonoid tartalmának hála.
Régóta ismert afrodiziákum, ami valószínűleg nem annyira hatóanyagainak, mint amennyire a gyümölcs sajátos külsejének köszönhető.
További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!