Jump to content

A tea javítja a memóriát!

2016. 11. 03. 09:05

A teák ősidők óta az ember szolgálatában állnak, nem véletlenül. Néhányuk az ellazulást, gyógyulást segítik a legújabb kutatások szerint pedig bizonyos fajtájuk az emlékezésben is segít. 

A Northumbria Egyetem kutatói a teák szervezetre és agyra gyakorolt hatását vizsgálták. A kutatás során 180 önkéntes bevonásával végezték a felmérést. A kutatás vezetője Dr. Mark Moss a kamilla és borsmenta tea hatását vette górcső alá.

A kutatás során a résztvevőknek egy csésze borsmenta-vagy kamillateát, vagy egy csésze forró vizet kellett elfogyasztaniuk, ám mielőtt belekortyoltak volna a nedűbe, egy kérdőívet kellett kitölteniük, ami arra is választ adott, hogy épp milyen hangulatban vannak.

A tea-, illetve vízfogyasztást követően az önkéntesek 20 percet pihentek, majd kisebb memóriateszteken estek át, illetve kognitív funkciójukat is felmérték. Ezen a ponton bizonyosodott be, hogy a borsmenta tea hatására a hosszú távú memória jelentősen javult, míg a kamillatea épp ellentétes hatást váltott ki.

Az eredmény érthető, hiszen a kamillatea a relaxációt segíti elő a szervezetben, míg a borsmenta az agyserkentésért felelős.

Tehát, ha jót akarsz az agyadnak, akkor fogyassz legalább hetente két alkalommal borsmenta teát vagy rozmaringot, utóbbi is azonos hatást vált ki.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: divinogroup.com)