Jump to content

Őrizd meg szépséged a változókor alatt is!

2016. 11. 03. 17:38

Ötven fölött nem áll meg az élet. A ruhatárat továbbra sem árt frissíteni, a sminkről sem kell lemondani, mert a menopauza csak egy múló állapot. Van néhány hasznos tanácsunk, amivel véget vethetsz a menopauza okozta elégedetlenségnek.

A bőr és lélek kényeztetésére talán sosem volt akkora szükség, mint a változókor küszöbén. A komplex hormonális változásokkal járó menopauza, ugyanis megviseli az embert, kívül-belül egyaránt.

Az arcbőr mindent elárul, hacsak…

A menopauza során az ösztrogénszint drasztikusan csökken, aminek következtében a bőr veszít feszességéből és teltségéből, mivel az ösztrogén felelős a bőr rugalmasságáért, a kollagén termelés egyensúlyáért és hidratáltságáért. A változókor során a változékony hormonháztartás miatt a bőrünk kiszárad, a ráncok a szokásosnál jobban elmélyülhetnek, sőt extrém esetben rég nem látott pattanások is felbukkannak. Rosszul hangzik, azonban mindez csak átmeneti, de néhány aprósággal megelőzhetővé, csökkenthetővé válik a menopauza okozta ösztrogénhiány, így a bőrt érintő változások is.

 

 

Például érdemes olyan arckrémeket vagy olajokat használni, amelyek támogatják a bőr funkcióit a tömörebbnek tűnő bőrért, az újraformázottnak látszó kontúrokért és az üdébb, ragyogóbb arcszínért. A szemöldök is sokat nyom a latba. Formáld újra és a vonásaid felfrissítéséhez használj világos szemceruzát a felső és alsó szempillák tövében, és egy leheletnyi szempillaspirált a megfelelően hangsúlyos, de nem túlzó szemsminkért. A természetes, finoman színezett gyümölcsös árnyalatú szájfény is fiatalosabbá varázsol.

De nem csak a kozmetikumok terén érdemes a bőrregenerálódást segítő termékeket választani, hanem a mindennapok során is, így az étrendbe nyugodtan beépíthetjük a kollagén termelő, bőrfiatalító ételeket, amelyek sok A-, C-, és E- vitamint tartalmaznak. Miért? Mert az előbbi három vitamint tartják a „fiatalság forrásának.” Mindhárom antioxidáns hatású, ami azt jelenti, hogy gátolja, a szervezet oxidációs folyamatait, amelyek az öregedésért felelősek, és megköti a káros szabadgyököket. Az A-vitamin ezenkívül a bőr rugalmasságáért, teltségéért felelős, a C-vitamin a kollagén termelésért, az E-vitamin pedig a sejtfalak rugalmasságáért, ami a vérkeringés optimalizálása miatt is fontos, illetve a bőrszárazság, a bőr kirepedezésének megelőzése okán. Miben találhatók? Az olajos magvakban és olivaolajban (A- és E-vitamin), ami pedig a C-vitamint illeti citrusfélék gyümölcseiben, bogyós növényekben, zöldség és főzelékfélékben található.

Haj a lélek tükre

Ahogy a bőrt, úgy a hajkoronát is megviseli a változókor, szintén a biológiai változások miatt. Merj váltani! A középhosszú haj vagy hullámos bubi frizura, szépen keretezi az arcot és lágyítja a vonásokat. A rövid frizurákat nőiesebbé teheti egy hosszabb tinccsel, amit a füle mögé tűzhetsz. Ha az arcformád megengedi, válassz tépett frufrut vagy a homlok elé fésült tincset a légiesebb hatásért. Ez nagyon jó a homlokráncok eltakarására! Ami a hajszínt illeti,válassz olyat, ami közel áll a természetes hajszínedhez, s nyugodtan próbáld ki a növényi alapú, ammóniamentes hajfestéket, amely befedi és vastagítja a hajszálakat.

Házilag is sokat tehetsz hajad egészségéért, például kókuszolajjal, és fenyőmaggal. Utóbbi a bőrön kívül a hajra is jótékony hatással van, hála magas E-vitamintartalma miatt, ami elősegíti a hajnövekedést, hozzájárul a fejbőr normál állapotának kialakításához, és óv a hajhullás ellen. Nagy mennyiségű protein tartalma miatt erőssé, fényessé és ellenállóvá teszi a hajat. A kókuszolaj szintén hatékony társ a bajban, tápanyagtartalmának köszönhetően hajunk fényes, selymes tapintású és könnyedén kifésülhető lesz.

Nincs ok a pánikra a változó kor alatt sem, mert szépséged és nőiességed számos egyszerű praktikával megőrizheted!

 

 

 

(Forrás: szeniormagazin.hu)