Jump to content

Az epekímélés kézikönyve

2016. 11. 15. 09:05

Az epebajok palettája oly színes, mint egy kifestőkönyv, a gyógymód viszont legtöbbször fekete-fehér.

Epekő, epegyulladás, eperák csak néhány a szervet érintő betegségek közül. Fontos feladatot lát el a zsírok emésztésében, termeléséért a máj felelős. Az epe az epehólyagban raktározódik, majd innen távozik az emésztés során a bélrendszerbe.

Mivel szoros összefüggésben áll az emésztéssel és a zsírokkal, így nem meglepő, hogy az epehólyag működését a táplálkozás és az étel zsiradéktartalma indítja be, épp ezért nem mindegy, hogy mit eszünk, ha kímélni szeretnénk az epénket.

Hazánkban jellemzően a lakosság javarésze közel sem táplálkozik epekímélő üzemmódban. A magyar konyha jellegzetes ételei bővelkednek a zsírban, cukrokban és a túlevés sem marad ki gyakran a repertoárból. Utóbbiak mind az epebántalmak kialakulásáért felelősek.

Ellenben a rendszeres étkezés (mely az epe folyamatos ürüléséért felelős), a rostban gazdag táplálékok, a szeszesital mellőzése és a megfelelő folyadékfogyasztás csökkenti az epekő és epebántalmak kialakulásának kockázatát.

Az ételek megválasztásakor érdemes arra törekedni, hogy alacsony zsírtartalmú alapanyagokat válasszunk. A felvágottak közül a csirkemell-és, pulyka- és gépsonka, gépsonka stb. részesítendő előnyben, míg a párizsi, virsli ritkábban, de beépíthető.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: healthcaretimes.co.uk)