Jump to content

Gyógyító barlangok

2016. 12. 09. 17:05

Magyarország kis mérete ellenére is sok gyógy barlanggal rendelkezik. Szerencsére mindegyik könnyen megközelíthető, és annyira nincs vészesen messze a fővárostól sem. 

A legismertebbek gyógybarlangok között a Szemlőhegy, Budai Várbarlang, Pálvölgy, Jósvafő, Tapolca, Miskolc, Abaliget barlangjai találhatók. A szakértők nagy lelkesedéssel ajánlják a barlangokat, hiszen számos betegség kúrájának megfelel.

A barlangok mikroklímája nagy segítséget nyújt a légzőszervi megbetegedések, az allergia, és a stressz kezelésében. Ezek a mikroklímák is különbözőek, barlangja válogatja. A klimatikus tényező függ a barlangi légáramlat mértékétől, a felszíni viszonyoktól, a barlangi víz mennyiségétől és összetételétől.

A barlang levegő összetétele a gyógyhatás jelentős tényezője. A hő viszonylag állandó a barlang területén belül, évente maximum 1 °C az ingadozás mértéke. Nincs stressz-tényező a szervezetre nézve, és nem provokál hörgőizomzat görcsöt sem a légtér. A relatív páratartalom általában 95-100%, melynek kiváló, pozitív biológiai hatása van a légzőszervekre.
A levegőben lévő aerosol lehetővé teszi az oldott ásványi anyagok, (pl.:Ca, Mg, Jód) bejutását a légutakba, gyulladás és görcsoldó hatást fejt ki a hörgőizmokban, illetve a hörgő nyálkahártyáján. A barlang kisdózisú radioaktivitása aktiválja a sejtanyagcserét, az immunrendszert. A barlangi levegő bizonyított öntisztulási képessége, a túlsúlyban levő negatív ionoknak köszönhető.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu;vizterapia.bioenergetikus.hu | Kép: pixabay.com)