Jump to content

Éberségmeditációval a derékfájás ellen

2017. 01. 01. 20:10

De pontosan mit is takar az éberségmeditáció, és hogy segít?

A meditáció egyik különleges formája, az MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction - éber figyelmen alapuló stresszcsökkentés, éberségmeditáció) akár a krónikus derékfájásra is gyógyír lehet – derül ki a Seattle-i Group Health Research Institute kutatásából.

A módszer a súlyos betegségekben szenvedők kiegészítő kezeléseként terjedt el, de börtönökben és oktatási intézményekben is használják, mivel segít a figyelem, koncentráció fejlesztésében.

A kísérletben legalább hét éve súlyos derékfájással küzdő páciensek vettek részt egy nyolchetes MBSR-tréningen, ahol meditáció segítségével erősítették tudatosságukat, jelenlétüket. Ennek részeként érzéseik, gondolataik és fájdalmaikat elfogadását is gyakorolták.

A módszert nemcsak megtanulták, de rendszeresen gyakorolták is a meditációs program résztvevői, és fél év elteltével derékfájdalmuk jelentős, számszerűsítve átlagosan 30 százalékos enyhüléséről számoltak be. Mindennapos feladataikat is jobban el tudták látni, mint a kontrollcsoport tagjai, akik hagyományos kezelést, például fájdalomcsillapítókat kaptak. A betegségtudatuk is javult, nem érezték akkora sorscsapásnak derékfájásukat, mint korábban.

"Teljesen felvillanyoztak minket az eredmények, hiszen a derékfájás egy sokakat érintő, általános probléma, ami képes szinte megbénítani az embert” – fogalmazott a kutatást vezető Daniel Cherkin. A szakember szerint elég bizonyíték gyűlt össze ahhoz, hogy ajánlani tudják ezt a viszonylag kockázatmentes módszert a probléma kezelésére, ami álláspontjuk szerint az élet más területein is segíteni fogja a pácienseket. A hosszú távú hatásokat viszont tovább kell vizsgálni, nem tudni, hogy a MBSR jótékony hatásai a most megfigyelt egy éven túl is érvényesülnek-e – tette hozzá.

A Seattle-i felmérésben 342 derékfájós ember vett részt 20 és 70 éves kor között. Állapotuk napi szinten okozott gondot, fájdalmukat a 10-es skálán átlagosan 6-osra értékelték.

A kutatók három csoportba osztották őket véletlenszerűen. Az első MBSR-tréningen vett részt. A másodikat CBT-vel, a derékfájósoknak már hivatalosan is javasolt kognitív viselkedésterápiával kezelték. A harmadik csoport pedig hagyományos kezelést kapott.

A résztvevők egy kérdéssorra válaszolva mondták el, hogy a fájdalmuk mennyiben nehezíti meg az életüket. Huszonhat hét elteltével (18 héttel az MBSR és CBT oktatás vége után) az MBSR és a CBT csoport tagjainak 60 százaléka mondta, hogy könnyebben boldogul a napi teendőkkel, míg a kontrollcsoportnál 44 százalék volt az arány.

Emellett az első két kollektívának közel fele érezte kevésbé gyötrőnek a derékfájás tényét, míg a harmadik csapatnak csupán negyede számolt be erről.

A kísérletet vezető szakember szerint mindez azt támasztja alá, hogy a derékfájáshoz hasonló, nehezen megfogható, krónikus betegségeknél érdemes kombinált testi-lelki gyógymódokat alkalmazni, a hagyományos, csak a testre koncentráló terápiák helyett.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)