Jump to content

Hallottál már a fekete retekről? S arról, hogy természetes afrodiziákum?

2017. 01. 17. 14:45

Gyógyító hatását ősidők óta ismerik, mégis keveseb hallottak róla. Egyáltalán tudtad, hogy létezik ilyen?

Az ókori görögöknél és rómaiaknál zöldségként és gyógyszerként is használták. Egyiptomban nagy becsben tartották. Egyesek szerint a piramist építő rabszolgákat is retekkel etették, azért, hogy erőre kapjanak. Kr. u. I. sz.-ban az étkezésen túl, befőzött levét köhögés elleni szerként is használták. Őshazájából, a római hadsereg hozta be Európába. A középkori orvosok szerint a retek serkentőleg hat a nemi vágyra.

Több mint egy zöldség, számos fajtáját ismerhetjük: jégcsap, fekete-fehér, hónapos, nyári és az őszi-téli retket, alakja lehet hosszúkás, vagy kerekded. Íze kesernyés, csípős.

A friss gyökér fontos hatóanyagai a mustárolaj-glikozidok és a C-vitamin, továbbá jelentős B-1, B2-vitamint, vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort, fehérjét, niacint, raphanol és raphanin nevű illóolajokat, antioxidáns hatású vegyületeket (aszkorbinsav, tokoferol, kartenoid), szénhidrátot és növényi savakat is tartalmaz.

Gyógyító hatása

Mustárolaj-glikozidjai antibakteriális és gombaölő hatásúak, így kiválóan alkalmas a megfázás, köhögés, rekedtség és cseppfertőzések megelőzésére, enyhítésére. Javítja a vérkeringést, mustárolaja tartalma miatt, fertőtleníti a szájüreg, a garat, a nyelőcső és a gyomor nyálkahártyáját. Csökkenti a koleszterin és vérzsír-szintet, fokozza a szervek vérellátását, vízhajtó, segíti a fogyókúrát, fokozza a bélműködést, valamint megelőzi az epe-, vese-, hólyagköveket.

Fogyasztható reuma, ízületi gyulladások és köszvény esetén, továbbá virágpor allergiák tüneteinek enyhítése céljából.
Fontos, azonban, hogy Gyomorhurut és gyomorfekély esetén, továbbá már kialakult epekő vagy epehomok illetve epeutak elzáródása esetén fogyasztása nem ajánlott!

Fekete retkes szendvicskrém recept:

Hozzávalók:

- 1 nagyobb fekete retek
- 2 kemény főtt tojás
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 evőkanál hidegen sajtolt tökmagolaj
- só
- 1 kis csokor snidling

Elkészítése:

A megtisztított fekete retket lereszeljük, majd besózzuk. A főtt tojást apró kockákra vágjuk. A megtisztított vöröshagymát szintén lereszeljük. Összekeverjük a hozzávalókat, majd tökmagolajjal és felaprított snidlinggel ízesítjük. Pirítóssal vagy rozskenyérrel tálaljuk.

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: specialtyproduce.com, chocolateandzucchini.com)