Jump to content

Itt az okoskabát, ami kiszűri a tüdőgyulladást

2017. 01. 24. 09:05

Ugandai mérnökök csapata olyan „okoskabátot” fejlesztett ki, amely az orvosnál gyorsabban diagnosztizálja a tüdőgyulladást, ezáltal reményt nyújt a világszerte rengeteg gyermek haláláért felelős betegséggel szemben.

 

Az ötlet az AFP híradása szerint a 26 éves Olivia Koburongo nevéhez fűződik: nagyanyja lebetegedett és orvostól-orvosig jártak, mire kiderült, hogy tüdőgyulladása van. Állapotának nyomon követésére csapatával megalkotta a Mama-Opét (anya reménysége), egy bioegészségügyi okoskabátot és a hozzá tartozó mobiltelefonos alkalmazást, amely a diagnosztizálást végzi.

A tüdőgyulladás évente mintegy 24 ezer, öt éven aluli gyermek haláláért felelős Ugandában, többségüket maláriával diagnosztizálják félre a UNICEF szerint. A szegény közösségekben a megfelelő labortesztek és infrastruktúra hiánya miatt az egészségügyi dolgozóknak gyakran egyszerű klinikai vizsgálatokra kell támaszkodniuk a diagnózisok felállításában.

A Mama-Ope könnyen használható: a szakemberek csak feladják a páciensre, majd a szenzorok rögzítik a tüdőhangokat, a testhőmérsékleti értéket és a légzést. A feldolgozott információt aztán Bluetooth révén elküldi az alkalmazásnak, amely az ismert adatokkal összevetve kielemzi, hogy felbecsülje, mennyire előrehaladott a kór. A még csak prototípusként funkcionáló kabát háromszor gyorsabban képes a tüdőgyulladás diagnosztizálására az orvosnál.

Hagyományosan az orvosok sztetoszkópot használnak a tüdők abnormális hangjainak észlelésére, viszont ha maláriát vagy tuberkulózist gyanítanak, a kezelésükre fordított idő halálos lehet a valójában tüdőgyulladásos betegnek.

Már tervezik, hogy a felszerelést bevezetik az ugandai kórházakban, majd a félreeső egészségügyi központokban is. A fejlesztők szerint, amint az információt feltöltötték egy felhőbe, az orvos akkor is fel tudja állítani a diagnózist a betegről, ha éppen nem tartózkodik közelében.

A csapat a felszerelés szabadalmaztatásán is ügyködik, amelyet egyébiránt már felterjesztettek a Királyi Mérnöki Akadémia 2017-es Afrika-díjára.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniomagazin.hu; hirado.hu | Kép: publicdomainpictures.net)