Jump to content

Tippek hátfájás ellen

2017. 02. 05. 21:30

A modern élet beköszöntése óta az emberek nagyrésze bizonyítottabban kevesebbet sportol, és többet görnyed a számítógép előtt. Szinte minden munkahelyen számítógépek vesznek körül, és az otthoni kikapcsolódás fő eszközeként is azt tartják számon, vagy egyéb elektronikai testvérét. A hosszas ücsörgések a kényelmetlen helyzetekben nagyon megterhelik a csontozatot. Íme hét ok, amivel segíthet hátán!

A testfájdalmaknál kevesebb rossz dolog létezik. Egy kiadós hátfájás derékba törheti az aznapra tervezett szabadtéri programot. A fájdalmak nagyságai emberenként eltérőek lehetnek, de az okozója nem. Ha el akarjuk kerülni a gyötrelmes mozdulatokat, akkor érdemes az alábbi szempontokat figyelembe venni.

Először is igyekezzünk a testtartásunkat kontrolálni. Minden egyes görnyedéssel töltött óra később megbosszulja magát. A hangsúly, mindig az egyenes gerincen van. Egy hosszas, fárasztó nap után érdemes otthon jógázni vagy pilatesezni, aminek következtében az izomzatot átmozgatjuk, és mentálisan is felfrissülünk. Ha nem sikerül tudatosan ügyelni a helyes testtartásra, egyes vázizmok tehermentesítésre, akkor jóvá tehetjük gerincünk egész napi szenvedését egy kis sporttal. A rendszeres testmozgás javítja a közérzetet, az izomzat nem lustul el, és pl. az úszás javítja a testtartást is. Ha nem fér bele az időnkbe a minden napi sport, akkor legalább arra szenteljünk időt, hogy megfelelő nyújtási gyakorlatokkal lazítsuk el, megkínzott izmainkat.

Az sem mindegy miben lépünk utcára. Nehezen találni Olyan nőt, aki ne szeretne csinosan, stílusosan megjelenni. Annak ellenére, hogy köztudott a magas sarkúk testre gyakorolt negatív hatása, a gyengébbik nem, még így sem hajlandó megválni tőle. Pedig az egész napos magas sarkúban való tipegés extra munkára kényszeríti a gerincoszlopot. A válltáskák, kézitáskák ugyan úgy lehetnek a hátfájás okai. Érdemes óvni magunkat a stressztől, mert a fizikai állapotunkra is kihatással van a mentális hogylétünk. Ha gyakran idegeskedünk a testünk állandó készültségben marad, aminek köszönhetően az izmok feszülnek és a vérnyomás magas. Ez káros a csontrendszerre nézve, így meg kell tanulnunk uralkodni az érzéseinken.

Ha még mindig a mozgásszegény életmód mellett dönt, akkor ideje hozzászokni a fájdalmas mozdulatokhoz.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)