Jump to content

A házasság csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát

2017. 12. 04. 15:55

Valakivel megosztani a vezetékneved számos előnnyel jár, többek közt a közös szerelmi fészekkel, anyagi biztonsággal, és akkor még nem is beszéltünk a házasság egészségügyi előnyeiről.

Szinglinek lenni a húszas években fantasztikus, a harmincas években még elmegy, negyven felé már nem túl élvezetes, idős korban pedig kifejezetten ártalmas. Legalábbis, ha azt a tanulmányt vesszük alapul, ami arról szól, hogy a házasság számos egészségügyi előnnyel jár, többek közt a demencia ellen is bevethető.

Több házas, kevesebb demens

A Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatryben publikált kutatás szerint ugyanis a házas emberek között kevesebb a demenciára hajlamos ember. A hosszú távú egészségügyi előnye a házasságnak a társas interakcióban keresendő.

A vizsgálathoz orvosi adatbázisból származó adatok, tanulmányok, illetve szakemberekkel folytatott beszélgetések szolgáltak. A kutatók elsősorban azt vizsgálták, hogy miként hat a demencia kialakulására az ember kapcsolati státusza, azaz az, hogy épp szingli, házas vagy özvegy.

A 15 tanulmány, azaz összesen 812.047 résztvevő adatát összegző kutatás egyértelműen kijelenti, hogy azok, akik életük során túlnyomórészt egyedül éltek 42 százalékkal nagyobb van arra, hogy kialakul esetükben a legrettegettebb betegségek egyike, a demencia. Az özvegyeknek ezzel szemben 20 százalékkal növekszik a demenciára való rizikó, míg a házasok esetében szinte a nullával egyenlő a fenti kockázat.

„A házastársak segítenek az egészséges szokások kialakításában és fenntartásában, valamit szociális támogatást nyújtanak és odafigyelnek a másik egészségére” - mondta Dr. Laura Phipps, az Alzheimer's Research UK-tól. „A kutatás azt mutatja, hogy a szociális interakció segíthet a kognitív funkciók számára  működést és az egészségességet, ami segít megelőzni az Alzheimer-kór kialakulását” – zárta gondolatait Phipps a  The Guardian lapnak.  

A magány és a csendes gyilkos

Nem ez az első kutatás egyébként, ami hasonló eredménnyel zárul. A múlt hónapban a Journals of Gerontologyban megjelent tanulmány arra mutatott rá, hogy elég csupán néhány közeli barát ahhoz, hogy a demencia kialakulásának esélye csökkenjen, azaz a kognitív funkciók ne romoljanak.

Ráadásul a magány nem csak a betegség kialakulásának kedvez, az által, hogy romlanak az agyfunkciók, hanem a megküzdési funkciót is rontja. „Ha az ember nincs támogatva, akkor nehezebb megküzdeni a felmerülő betegségekkel” – mondta Dr. Doug Brown, az Alzheimer’s Society elnöke a  BBC Newsnak.

Tehát, érdemes odafigyelni az idősebb szeretteinkre, mert ha társuk esetleg már nincs mellettük, a magány komoly károkat tud okozni az agyban.

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)