Jump to content

Legyőzhetjük a maláriát

2017. 12. 11. 17:50

Az izraeli Wizmann Kutatóközpont munkatársai rájöttek, hogy a maláriát okozó paraziták miként csapják be az emberi szervezetet.

Az izraeli Wizmann Kutatóközpont munkatársai kulcsfontosságú felfedezéseket tettek nemrégiben a maláriafertőzés kialakulásával és működésével kapcsolatban. A betegséget az orvostudomány évek óta próbálja megfékezni, de a Plasmodium falciparum nevű parazita eddig ellenállónak bizonyult minden kísérleti gyógymóddal szemben.

A parazitát az intelligens kórokozók közé sorolták eddig a kutatók, mivel képes volt a kezelésekkel szemben újabb és újabb ellenállási módszereket kifejleszteni. De most az izraeli intézet orvosai ír és ausztrál szakemberekkel együtt mégis megfejetették, hogy pontosan milyen stratégiát használhat a fertőzés.

Az úgynevezett STING molekulaérzékelő protein szerepére rátapintva az orvostudomány a jövőben alkalmas lehet arra, hogy az immunrendszert megtévesztő mechanizmust átalakítsák, és az egymással kommunikálni képes parazitákkal időben leszámoljanak.

Ennek az immunrendszert romboló mechanizmusnak a felfedezésével a maláriával szemben folytatott többéves küzdelem újabb szintre lépett. Neta Regev-Rudzki, a Weizmann Intézet biomolekuláris részlegének kutatója szerint rövidesen lehetségessé válik, hogy megakadályozzák a világban a malária terjedését.

Malária

 
A malária évente mintegy kétszázmillió embert betegít meg. Az öt év alatti gyermekek körében is magas a fertőzöttek száma, meghaladja a félmilliót. A parazitákat a Anopheles szúnyog csípése terjeszti. A faj Egyiptomtól egészen Kínáig elterjedt. A betegség főbb gócpontjai a melegebb és trópusi éghajlatú vidékek.
(Forrás: szeniormagazin.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)