Jump to content

A rendszeres edzés csökkenti az agy Alzheimerre való hajlamát

2018. 03. 07. 20:00

A Journal of Alzheimer’s Diseaseban megjelent legfrissebb kutatásban a rendszeres sportolás egyik remek hatásáról volt szó. Nem csak az izmos testért éri meg lejárni a terembe, hanem a jól működő agyért, de vajon mi a kapcsolat a testmozgás és a csökkenő Alzheimer hajlam között?

Hazánkban is egyre többeket érint a demencia, az időskori „elbutulás”, szellemi leépülés. Az Alzheimer-kórral előreláthatólag a 21-. század egyik legkritikusabb társadalmi és demográfiai kihívását jelentheti.

A demencia, és azon belül az Alzheimer-kór előfordulásának gyakorisága az életkor előrehaladtával növekszik. 65 éves kor felett pedig nagyjából ötévente megduplázódik az esély arra, hogy valakinél kialakul a betegség. Az első számú kockázati tényező tehát a magas életkor.  A 65-74 év közöttiek mintegy három százaléka szenved a demencia valamilyen formájában, míg a 85 éves kor felettieknek már majdnem fele.

Mit tesz a sport az agyért?

A kutatást végző szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy az alacsony edzettségi szint felgyorsítja az agy életfontosságú idegrostjainak romlását, és ezáltal a kognitív hanyatlást.

A vizsgálathoz a Texas-i egyetem és az O'Donnell Brain Institute (Southwestern) kutatói 81 idősebb beteget figyeltek meg. A résztvevők közül 26 kiváló kognitív formában volt, 55 ember pedig az Alzheimer-kór korai jeleit mutatta, beleértve az enyhe kognitív károsodást (MCI) és a memóriavesztés kezdetét.

A résztvevők fizikai állapotát a szakértők (a maximális oxigénfelvétel (VO2max)) teszttel mérték fel, amelyet az agy feltérképezése követett. A vizsgálódásból kiderült, hogy a jobb kondícióban lévő emberek agya sokkal épebb, fiatalosabb volt. A válasz az agy fehér anyagában található idegrostokban (vagy axonok) és az agy mélyebb szöveteiben rejlik.

„A kutatás alátámasztja azt a hipotézist, hogy az állóképesség javítása hatással van az agy egészségére, annak állapotára és idősödésére” - nyilatkozta Kan Ding, az UT Southwestern Peter O'Donnell Jr Brain Intézet neurológusa.

Úgy tűnik, hogy a rendszeres edzés, sétálás, mozgás jó módja lehet az Alzheimer-kór kialakulás csökkentéséhez. Noha több kutatásra van szükség, az irány jónak tűnik.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)