A vöröshagyma Közép-Ázsiából került Magyarországra, és vált a főtt és sült ételeink legkedveltebb ízesítőjévé. Persze konyha felhasználásán túl is sokféle módon segítségünkre lehet.
Kalóriák, szénhidrátok, és a hagyma
Egy fej vöröshagyma körülbelül 8,3 százalék szénhidrátot és 1-3 százalék fehérjét tartalmaz. Ezen kívül illóolajat, B-, és C-vitaminból 30 mg-ot tartalmaz 100 grammonként (de a zöldhagyma még ennél is többet), valamint pektin és guvertin sem hiányzik belőle. Szoptatós anyák kerüljék az erősen hagymás ételek fogyasztását, mert az illóolaj-aromák átmennek a tejbe.
A jellegzetes csípős ízét és illatát egy kéntartalmú vegyület, az allilszulfid adja. Ennek a hatóanyagnak baktériumölő hatása van, ezért a meghűléses időkben a fertőzések megelőzésére is használták.
Gyógyhatású szerként bélféregűzésre, vizelethajtásra, étvágygerjesztésre, megfázásos tünetek, és köhögés enyhítésére, illetve vércukor csökkentésére is használják. A fertőzéses orrmelléküreg-gyulladás tüneteit is csökkenti.
Nyersen fogyasztva csökkenti a koleszterinszintet, de egyébként a népi gyógyászat azt tartja róla, hogy segíti megelőzni az érelmeszesedést. Külsőleg is szokták használni, ez esetben főként baktériumölő hatása szükségeltetik. Illetőleg a kínzó migrén ellen a népi gyógyászat szerint a fülbe kell tenni lefekvés előtt egy vékony hagymaszeletet, és egész éjszakára benne hagyni. Állítólag a fülfájásra is alkalmazható ez a módszer.
Vöröshagymás csodakészítmények
A vöröshagyma kiváló megfázás és nátha ellen, csupán cukros vízbe kell áztatni egy fej feldarabolt hagymát, majd naponta 4x2 kanállal elfogyasztani belőle. A bátrabbak levét is megihatják!
Láz ellen is hasonló egyveleget kell készteni, csupán a cukrot kell almaecetre cserélni.
Enyhíti a száraz köhögés okozta fájdalmat, ugyanis a vöröshagyma leve az egyik legjobb köhögéselleni természetes gyógyszer. Ehhez viszont nem elég felaprítani, hanem szirupot kell belőle készíteni. Ehhez egy fej hagymára, és két–három evőkanál mézre lesz szükség. Elkészítése egyszerű: pucoljuk meg a hagymát, vágjuk fel, tegyük egy edénybe, és adjuk hozzá a mézet. Majd fedjük le az edényt, és hagyjuk állni egy éjszakát szobahőmérsékleten. Reggel szűrjük le a levét gézzel, és kész is. A szirupból napi egy-két kanál fogyasztása ajánlott.