Jump to content

Mi mindenre jó a csodás vöröshagyma?

2018. 09. 06. 09:05

Megfázás, fülfájás, migrén, láz, köhögés. Bármelyikről is legyen szó, az első út a patikába vezet nem pedig a vöröshagyma tároló ládikához, ami öreg hiba, ugyanis a könnyfakasztó finomság minderre gyógyírt nyújt.

A vöröshagyma évszázadok óta az ember szolgálatában áll, nemcsak mint kedvelt alapanyag, hanem mint természetes gyógyszer.

A vöröshagyma kiváló megfázás és nátha ellen, csupán cukros vízbe kell áztatni egy fej feldarabolt hagymát, majd naponta 4x2 kanállal elfogyasztani belőle. A bátrabbak levét is megihatják!

Láz ellen is hasonló egyveleget kell készteni, csupán a cukrot kell almaecetre cserélni.

Enyhíti a száraz köhögés okozta fájdalmat, ugyanis a vöröshagyma leve az egyik legjobb köhögéselleni természetes gyógyszer. Ehhez viszont nem elég felaprítani, hanem szirupot kell belőle készíteni. Ehhez egy fej hagymára, és két–három evőkanál mézre lesz szükség. Elkészítése egyszerű: pucoljuk meg a hagymát, vágjuk fel, tegyük egy edénybe, és adjuk hozzá a mézet. Majd fedjük le az edényt, és hagyjuk állni egy éjszakát szobahőmérsékleten. Reggel szűrjük le a levét gézzel, és kész is. A szirupból napi egy-két kanál fogyasztása ajánlott.

Érdekesség: a kínzó migrénre ellen a népi gyógyászat szerint a fülbe kell tenni lefekvés előtt egy vékony hagymaszeletet, és egész éjszakára benne hagyni. Állítólag a fülfájásra is alkalmazható ez a módszer.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: wikimedia.org)