Jump to content

Mi együnk a csontok egészségéért?

2018. 09. 19. 16:15

Ifjú korban a csontok egészséges növekedéséért, idősebb korban pedig a csontritkulás és a törékeny csontozat elkerülése érdekében fontos a kalciumban gazdag étrend kialakítása. 

A kalcium minden élő szervezet számára nélkülözhetetlen, a csontok és a szervezet optimális működéséhez. A kalcium felszívódását a D-vitamin segíti, amelyre a kalcium csontokban történő raktározódása szempontjából is nagy szükség van.

A C-és D-vitamin hiánya az idősebb korban a csontok csontszövetének megritkulásához vezet. Ez a betegség is összefüggésbe hozható a csontok kalcium anyagcsere-zavarával. A betegséget gyakran későn ismerik fel, amikor már a csontok törnek a csont nagymértékű tömegvesztesége miatt. Ilyenkor a csonttörések nagyon nehezen gyógyulnak. Ám szerencsére megelőzhető, a megfelelő mennyiségű kalcium bevitellel. Egy átlagos felnőtt napi kalcium szükséglete: 1000 mg/nap, ötven éves kor felett ez a mennyiség 1200 milligramm napi fogyasztásra emelkedik.

A kalcium fő forrása az emberi szervezetben a tej és a tejtermékek. Például 100 g mozzarella 620 mg kalciumot tartalmaz, ami igen magas. Szintén nagy mennyiségű kalcium fordul elő a növények leveleiben, főként a spenótban, a kelkáposztában, a madársalátában, a rukkolában, a kínai kelben, melyek adagonként (100 g), hozzávetőlegesen 56-180 mg kalciumot tartalmaznak. A magvakban, dióban, zabpehelyben és néhány ásványvízben is található kalcium. Nem szabad megfeledkezi a halakról sem. A lazac 100 grammja 200 mg kalciumot tartalmaz, míg 100 gramm szardínia 340 mg-ot, plusz omega-3 zsírsavat, ami olyan fontos tápanyag, akárcsak a kalcium.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)