Jump to content

A fahéj nem csak süteményre jó: vesd be a gyomorsav ellen!

2018. 10. 25. 09:05

A legfrissebb kutatások arról számoltak be, hogy a fahéj a legkiválóbb savlekötők egyike. Még szerencse, hogy ősszel és télen úgy szórjuk minden ételre, mint a sót. De vajon, hogy képes arra, amire a gyógyszerészek csak hosszas kísérletezés után jöttek rá?

Egyre inkább beigazolódik az a felvetés, miszerint a természet gigászi patikájában minden kórságra van gyógyír. Na jó, ha nem is mindre, de elég sokféle száj-, szem- és gyomorbántalmat kezelhetünk kamillával, gyömbérrel, vagy épp alvásproblémát uborkával, de általánosságban is sok mindenre bevethetőek.

A fahéj pedig minden háztartásban megbújik a fűszertartóban, a vész esetén pedig jól is jöhet. Az ausztrál RMIT egyetem kutatói sertéseken végzett kísérletekkel bizonyították a fahéj jótékony hatását az emésztésre. A lenyelhető szondák tanúsága szerint a fűszer lehűti a gyomrot, és visszafogja a savtermelést. Az állatokon végrehajtott tesztek azt mutatták, hogy a fűszer, akár 2 Celsius fokkal csökkentette a gyomor hőmérsékletét.

Noha a kísérleteket állatokon végezték a kutatók bizakodóak a fahéj hatékonyságát illetően mert úgy vélik az embereknél is azonos hatást válthat ki. Szerintük a szondák forradalmasíthatják a gasztroenterológiát, akár a kellemetlen tükrözéseket is kiválthatják.

Két kiskanál fahéj mézzel elkeverve segíti a gyomorsav túlzott termelődésének féken tartását, mert közömbösíti azt, a méz pedig nyugtatja az irritált gyomrot. Az ünnepek közeledtével pedig az imént említett két kombináció gyakran elő fog fordulni, úgyhogy a gyomorégésre hajlamosak kipróbálhatják a természetes megoldást.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)