Jump to content

A csodás csalán

2018. 10. 31. 09:00

Ismerjük a csalánt, aki gyermekkorunk ellenfele volt, amikor számháborúztunk az erdőkben, vagy az árok egyik partjáról a másikra akartunk átugrani. Azonban a csalán nem csak kellemetlenség okozására alkalmas, hanem számos, az emberi szervezetre jótékonyan hat.

Amikor elmúlik a tél, bőrünkön, testünkben már érezzük a bizsergést, a tavasz közeledtét. Azonban a szervezetünket is fel kell készíteni a nyugalmas téli időszak után következő mozgalmasabb időszakra. A csalán az egyik legerősebb vértisztító hatású növény, ezért is nagyon hatékony tisztítókúra és böjt idejére. A csalántea feloldja az anyagcsere során keletkező salakanyagot és eltávolítja azt a szervezetből, ezzel együtt a vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti. Az emésztőcsatornát és a vízkiválasztó rendszert is tisztítja, erősíti az immunrendszert. A csalán leveléből készült tea élénkítő hatású, sok vitamint, ásványi anyagot tartalmaz.

Jótékony lehet a csalán fogyasztása az emésztésre, vizelethajtó, csökkenti a vér húgysavszintjét, azért kimondottan jó hatással van a köszvényre, ízületi gyulladásokra, reumatikus megbetegedésekre, isiászra, lumbágóra.
Vértisztító hatásának köszönhetően csökkenti az allergiás tüneteket is, mint az ekcéma, asztma, szénanátha.

Eltünteti a pattanásokat, megfelelő némelyik bőrbetegség kezelésére, premenstruációs tünetek enyhítésére is.
A csalánteát ihatjuk folyamatosan akár fél éven keresztül is, de a napi 3-5 csészényit ne lépjük túl, mert allergiás tüneteket okozhat. A szív- és veseelégtelenségben szenvedők számára nem ajánlott fogyasztása.

A tea köhögéscsillapításra, fájós torokra, hurutos állapot megszüntetésére, magas vérnyomás csökkentésére is jó. Alkalmazható aranyér külsőleges kezelésére és a vércukorszintet is csökkenti.Kevesen tudják, de a csalánnak nem csak a levele, hanem a gyökere is felhasználható, ugyanis gyulladáscsökkentő, immunstimuláló, koleszterinszint csökkentő hatású és a jóindulatú prosztata megnagyobbodások kezdeti tüneteit is enyhíteni tudja.




(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)