Jump to content

3 étel, ami természetes módon csökkenti a vérnyomást

2018. 11. 23. 09:00

A magas vérnyomás napjainkra népbetegséggé vált. Az idősek és fiatalok körében megjelenő vérnyomásprobléma komoly egészségügyi károsodást okozhat, ha nincs kezelve. Szerencsére a betegség ellen természet adta ételekkel is lehet tenni, nem szükséges azonnal a gyógyszeres kezelés.

A magas vérnyomás tíz évvel ezelőtt nem öltött akkora méreteket, mint manapság, amikor már a húszas éveikben járó fiatal felnőttek közül is egyre többen állnak a betegség kapujában.

A magas vérnyomás felismerése nem egyszerű, akár éveken át fel sem tűnik az embernek, hogy valami nincs rendben. Ezért érdemes rendszeres ellenőrözni a vérnyomást. Az optimális érték a 120/80-as tartomány, a veszélyzóna pedig a 140/90-es érték közeli és fölötti tartomány. A vérnyomás problémákat nem szabad félvállról venni, mert komoly károsodást okoznak a szervezet egészében.

A magas vérnyomás betegség kezeléséről azonban kevesen tudják, hogy gyógyszer nélkül is gyógyítható, kordában tartható. Az orvosok nagy része mégis a gyógyszeres megoldás mellett dönt, pedig az életmódváltás (a rendszeres sport, fogyás 10 egységgel is csökkentheti a szisztolés értéket) és bizonyos ételek fogyasztásával is elérhető ugyan az az eredmény. Utóbbi nyilván több energia ráfordítást igényel, és időbe telik, de cserébe nem kell gyógyszerrel tömni a szervezetet.

Közismerten jó vérnyomás csökkentő ételek:

Fokhagyma. Közismerten vérnyomás-szabályozó zöldség, ugyanis segít megakadályozni a magas koleszterinszint kialakulását, ami a magas vérnyomás egyik kiváltója. ezáltal csökkentve a vérnyomást. Léteznek fokhagyma tabletták is, melyek direkt erre a célra készültek.

Nyers kakaó. Fokozza a szervezet alkalmazkodóképességét, és stressztűrő képességét, plusz a kakaóban lévő tápanyagok szabályozzák a kortizol azaz a stresszhormont. Utóbbi kettő azért fontos, mert a stressz és a magas kortizolszint elsődleges kiváltója a magas vérnyomásnak. A kakaó ezen kívül gazdag flavonoidokban is, mellyel csökken a szívinfarktus esélye és a keringési betegségekre való hajlam is.

Kókuszvíz: Szintén természetes vérnyomás csökkentőként tartják számon.

Kurkuma: A kurkumáról talán kevesebben tudják, de kiváló vérnyomás-szabályzó. A fokhagymához hasonlóan megakadályozza a rossz koleszterinszint emelkedését, és vérhígító tulajdonságú is, ami szintén csökkenti a kialakult magas vérnyomást.

 

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)