Jump to content

Hogyan képesek az állatok gyógyítani?

2018. 12. 31. 16:05

Kishazánkban is nagy népszerűségnek örvend a lovas gyógyítás. Jó szívvel ajánlják fizikai, és mentális terápiának egyaránt. De csak a lovaknak jut ez a kitüntetett szerep? Hogy képesek az állatok gyógyítani?

Az állatok jelenléte megnyugtató, ez köztudott tény, sőt ezzel foglalkozó tudományos kutatások igazolták, hogy a velük való foglalkozás, törődés vagy csak a puszta jelenlétük is csökkenti a depressziós tüneteket, a vérnyomást, illetve segít a stressz tüneteinek feloldását.

A kétezres évek elején már találkozhattunk kifejezetten állatokkal végzett terápiás gyógyítással, amit leginkább kisgyerekeknek ajánlottak. Ezek elsősorban a mentális problémákkal, traumákkal érintett gyereknek lett kifejlesztve, mert meglepő módon kutyák jelenlétében könnyebben megnyíltak. Ennek oka az ember-állat interakciójában keresendő. A fizikai gyógyítás is azon okok miatt sikeres, mint a lelki terápiák. Ezen a területen a lovak dominálnak leginkább, mivel főleg mozgáskoordinációs problémákkal keresik fel a szakértőket. A lovak koordinációja, mozgáskultúrája nagyon hasonló az emberéhez, így a rajta ülő beteget az állat izomzatából érkező olyan ingerek, impulzusok érik, melyeket az agy befogad, és mozgásmintaként rögzíti azokat.

Mind két terápiás gyógyításra „befogott” állatok kiválasztáson mennek keresztül, és csak olyanok kerülhetnek a rehabilitációs csapatba, akik különösen emberbarátok, nyugodt vérmérsékletűek.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)