Jump to content

A floridai napfény érlelte, USA földje táplálta szabalpálma – honnan ered, és mitől olyan különleges?

2019. 03. 26. 09:42

A szabalpálma számos gyógyszer kedvelt alapanyaga, nem véletlenül. A szóban forgó növényről méltatlanul keveset hallani, pedig megtalálható benne az a bizonyos kvintesszencia, amitől oly különleges a szervezet számára. Épp ezért, alaposan utánajártunk, hogy mi fán terem a szabalpálma.

Az biztos, hogy naponta egyszer legalább belebotlunk a nevébe az interneten barangolva vagy a tévés reklámszpotok közepéhez érkezve. Azonban az ötpercnyi hírnevet leszámítva nem foglalkoznak vele annyira részletekbe menően, pedig, ha ismerjük felhasználási mikéntjét, rengeteget tehetünk vele az egészségmegóvásért.

Floridai napfény érlelte, USA földje táplálta gyógynövény

A szabalpálma egyik különlegessége, hogy csak és kizárólag az Amerikai Egyesült Államokban terem meg, egy különleges floridai régióban. Mivel korlátozott méretű területen fordul csak elő, így nem áll rendelkezésre belőle végtelen mennyiség, sőt az időjárás is hatással van arra, hogy éppen mennyi bogyó terem a pálmákon.

A vadon termő növény a pálmafélék családjába tartozik, és nevét az alacsony méretéről kapta, hiszen a szabalpálma közvetlenül a talaj közelében terül el, teljes szélességében. Egyébként törpepálmának, fűrészpálmának is szokás nevezni. Termése narancssárga színű bogyó.

Ami a szüretelést illeti, arra csak évente egyszer kerül sor, augusztus vége, szeptember eleje környékén. A munkát pedig általában Mexikóból érkező bevándorlók végzik el, és külön érdekessége a folyamatnak, hogy a betakarítást csak 20-30 százalékban végzik magánterületen.

Szintén jól jelzi a szabalpálma különlegességét, és értékességét az is, hogy az amerikai hatóságok 2018-tól kérelmezték a birtokosok nyilvántartásba vételét, és korlátozott engedélyt bocsátottak ki, így még inkább ellenőrzés alatt tartják a szabalpálma ültvényeket és a betakarítási folyamatot.

Egyik kutya, másik eb, vagy mégsem? A szabalpálma ritka bája

A pálmafélék családjába tartozó szabalpálma több dolog miatt is kilóg a sorból társaihoz képest. Egyrészről igen korlátozott mennyiség érhető csak el belőle, ami százalékos arányban a Sabal gyümölcsök 20 százalékát jelenti.

Ezen kívül igazi különlegességét, ha úgy tetszik ritka báját az adja, hogy a természet őserejével felruházva, egyéb kiegészítő adaléktól mentesen képes helyreállítani a férfi szervezetben a hormonháztartás egyensúlyát, ezáltal féken tartva a kopaszodást, a prosztata problémákat és a szexuális vágy csökkenését.

Ami pedig a szabalpálma esetében a frissesség és garantált hatékonyság záloga, hogy a bogyókat ugyanazon a napon kell értékesíteni, amikor leszedik. Ellenkező esetben rothadnak, és elvesztik erejüket. Így biztos, hogy csak megfelelő termékkel találkozhatunk a boltokban.

(Forrás: szerkesztőség)